Wat is een smarthome?
Meer comfort, veiligheid en ook nog besparen op je energierekening. Dat is de belofte die een smarthome met zich meebrengt. Een smarthome, oftewel een slim huis, is ontwikkeld om het leven gemakkelijker te maken. Of je nou thuis bent of niet. Wat is een smarthome en hoe veilig is het?
Wat is een smarthome?
In een smarthome vind je allerlei apparaten, zoals tv’s, lampen, maar ook radiatoren die met elkaar kunnen praten. Oftewel ze wisselen informatie met elkaar uit met behulp van middelen zoals wifi of bluetooth. Veel dagelijkse handelingen, zoals het bedienen van de tv, hoef je door middel van de smarthome niet meer zelf te doen. In een slim huis wordt alles voor je geregeld.
Wat is bluetooth?
Dat is niet alles. Je kunt niet alleen apparaten binnenshuis bedienen, maar ook buitenshuis. Zo kan de verwarming al een half uur voordat je thuis komt automatisch aangaan of gaan de lampen in je huis aan, zodra je de woning binnenloopt.
Welke smarthomeproducten zijn er?
Niet alleen lampen, tv’s en radiatoren zijn te bedienen door middel van een smarthome. Op de gekste plekken in je huis kan je gebruik maken van smarthomeproducten. Denk bijvoorbeeld aan de badkamer. Een simpel product als een zeeppompje kan al op een slimme manier bediend worden. De zeeppompjes kunnen beschikken over een sensor die precies weet wanneer jij zeep op je handen nodig hebt. Ook een douche kun je slim bedienen. Zo kun je via led-lampen in je doucheknoppen zien of het water al warm genoeg is.
Ook bestaan er slimme stofzuigers, waterkokers of pannen die je op afstand kan bedienen of die automatisch hun werk doen. Een ander handig product zijn slimme sproeiers voor in je tuin. Je hoeft zelf niet meer je planten water te geven, maar dit gaat automatisch.
Waarom wil je een smarthome?
Als je een smarthome wilt aanschaffen moet je jezelf afvragen waarom je dit precies wilt. Wat kost jou te veel tijd en wat kun je automatiseren? Volgens smarthome-expert Martijn Chel van Smarthomemagazine zijn er meerdere redenen waarom mensen een smarthome willen. De twee belangrijkste zijn volgens hem handigheid bij bijvoorbeeld verlichting en veiligheid.
In het donker een lichtknopje vinden is niet altijd even handig, slimme verlichting kan je daarbij helpen. Daarnaast kunnen alarmsystemen de veiligheid vergroten. Er bestaan verschillende soorten alarmsystemen waarmee je je huis in de gaten kunt houden. De meeste systemen geven een melding als er iets in je huis aan de hand is. Ook kun je met behulp van een alarmsysteem ervoor zorgen dat je lampen aangaan wanneer je de voordeur opendoet.
Wat zijn protocollen?
Om te zorgen dat het alarmsysteem en de lampen met elkaar kunnen praten heb je een zogeheten protocol nodig. Een protocol zorgt ervoor dat er verbinding gemaakt kan worden tussen verschillende apparaten in je huis. Zie een protocol als een taal waarin apparaten met elkaar kunnen praten.
Volgens Chel bestaan er vijf verschillende protocollen. 'Als je twee producten van protocol A hebt en twee producten van protocol B dan is er een kans dat deze producten niet met elkaar kunnen communiceren. Er zijn verschillende omwegen te bedenken om meerdere protocollen met elkaar te laten communiceren, maar protocollen zijn erg ingewikkeld en zorgen snel voor verwarring.'
Volgens Chel is het voor consumenten erg onduidelijk welk apparaat welk protocol heeft. 'Wat je het beste als consument kan doen is een product van een A-merk kopen. Deze hebben vaak uitgebreid op de website omgeschreven welke apparaten van welke merken met elkaar kunnen communiceren.'
Om verwarring te voorkomen is het volgens Martijn Chel handig om je smarthome met behulp van apps van de smarthomeproducten zelf te bedienen. Bijvoorbeeld als je een slimme lamp koopt van Philips, dat je die bestuurt met de app van Philips zelf.
Wat zijn Apple HomeKit en Google Assistant?
Andere opties om je slimme huis te bedienen zijn de Apple HomeKit of de Google Assistant. Of je gebruik maakt van Apple HomeKit of Google Assistant hangt er vanaf of je een telefoon met een iOS-besturingssysteem (Apple) of Android-besturingssysteem (bijvoorbeeld Samsung) hebt.
Wat is Google Assistant?
'Als je werkt met een Apple HomeKit of Google Assistant, moet je kijken naar compatibiliteit. Dus of jouw smarthomeproduct werkt met een Apple HomeKit of Google Assistant. Je hebt het in dit geval dan niet over protocollen', aldus Martijn.
Aan het gebruik van Apple HomeKit zitten volgens Chel nadelen. 'Als je jouw apparaten buitenshuis wil aansturen moet je namelijk ook een Apple TV van minimaal tweehonderd euro aanschaffen.' Volgens Martijn Chel kun je daarom beter losse apps gebruiken die specifiek bedoeld zijn voor de apparaten zelf.
Hoe veilig is een smarthome?
Als koper moet je opletten of je een product van een A- of B-merk koopt, vertelt de smarthome-expert. Je kunt daarbij kijken bij welke fabrikant het product vandaan komt. Chel: 'A-merken zorgen ervoor dat er niemand bij de gegevens in de cloud kan. In de cloud staan alle data van gebruikers online en versleuteld opgeslagen. Hier kan dus niemand bij. Een Chinees merk heeft de reputatie en middelen niet om die gegevens zo te vergrendelen.'
Tips om veilig te internetten
Wat zijn slimme sloten?
Ook hebben steeds meer mensen slimme deursloten. Hoe zit het met de beveiliging daarvan? Kan iemand door te hacken je huis binnenkomen?
Volgens Martijn Chel moet je er goed op letten hoe het slot communiceert met jou. 'Het verstandigst is je deur te laten communiceren via bluetooth en niet via internet. In het geval jouw telefoon in de buurt komt van de deur gaat hij open. Zodra iets via het internet communiceert is het veel makkelijker te hacken.'
Daarnaast is het volgens Chel ook belangrijk dat je de handleiding van het apparaat goed doorleest en niet alleen kijkt hoe je moet inloggen. Beveiliging begint volgens de expert bij een goed wachtwoord van het smarthomeapparaat en het wachtwoord van je wifi-netwerk. Vaak zit er op de apparaten een standaard wachtwoord als 0000 of 1234. Chel: 'Zorg dat je deze wachtwoorden verandert.'