WOZ-waarde opvragen: hoe doe je dat?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. De WOZ-waarde is de waarde van je huis. Deze wordt elk jaar opnieuw door de gemeente bepaald en vormt de basis voor diverse belastingen en heffingen.
De WOZ-waarde van je woning kun je gratis opvragen via het WOZ-waardeloket. Deze waarde is voor iedereen toegankelijk. Je kan dus van ieder huis in Nederland de WOZ-waarde opvragen.
Als jouw gemeente niet is aangesloten bij het WOZ-waardeloket, kun je op de website van jouw gemeente kijken. Daar vind je dan meer informatie over hoe je je WOZ-waarde kunt opvragen. Bij vragen kun je ook bij je gemeente terecht.
Taxatieverslag
Gemeenten bepalen jaarlijks met behulp van een taxatie de WOZ-waarde van een woning. In een taxatieverslag staat hoe de gemeente deze woningwaarde vaststelt. Dit verslag kun je digitaal via MijnOverheid opvragen. Voorwaarden zijn wel dat je op de 1 januari eigenaar of huurder bent van een pand en dat de WOZ-beschikking op jouw naam staat.
Koopsominformatie
Met de koopsominformatie van het Kadaster krijg je informatie over de aankoopprijs van een woning. Hiermee kan je de WOZ-waarde van jouw woning met de verkoopprijzen van soortgelijke woningen vergelijken. Het gaat dan om woningen die rond 1 januari van het vorige jaar (waardepeildatum) zijn verkocht.
WOZ-waarde erg hoog? Maak bezwaar!
Ben je het niet eens met de WOZ-waarde van je huis? Dan kun je bezwaar maken. Radar Radio besprak in maart dit jaar hoe je dat doet.