Nederlandse scholen doen videobeldienst Zoom massaal in de ban
Scholen zijn huiverig voor het gebruik van videobeldienst Zoom, blijkt uit een rondgang van NU.nl langs 997 Nederlandse basis- en middelbare scholen. Een derde van de ondervraagde scholen verbiedt docenten om videobeldienst Zoom te gebruiken.
Redenen die door scholen genoemd worden, zijn privacyrisico's en de beveiliging van de app. "Zoom verbieden we, omdat aangetoond is dat Zoom op dit moment niet voldoet aan de privacyeisen die wij als school moeten hanteren", aldus Ingrid ten Dam van basisschool De Jonge Helden in Enschede.
Een aantal scholen verbiedt nagenoeg alle videobelapps om te zorgen voor een eenduidige aanpak binnen de school, in dat geval staat de school maar één videobelapp toe. Bijna de helft van de scholen laat weten geen videobelsoftware te verbieden.
NU.nl heeft voor dit onderzoek een willekeurige steekproef gehouden onder Nederlandse basis- en middelbare scholen en kreeg van in totaal 997 scholen een reactie. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat Nederland in het schooljaar 2018/2019 6.203 basisscholen, 649 middelbare scholen en 272 instellingen voor speciaal onderwijs telde.
De afgelopen weken zijn meerdere beveiligingskwesties rond Zoom aan het licht gekomen. Sinds veel mensen vanwege het coronavirus thuiszitten, won de app in korte tijd aan populariteit. In onder meer de Verenigde Staten is het gebruik van Zoom door meerdere schoolorganisaties verboden.
Zoom biedt trainingssessie voor docenten
"Zoom neemt de privacy en veiligheid van de gebruiker zeer serieus", aldus een woordvoerder van Zoom. "We hebben altijd de controlefuncties gehad die ervoor zorgen dat scholen veilig kunnen gebruikmaken van het programma."
Zoom laat weten trainingssessies te hebben opgezet om docenten op de hoogte te brengen van alle mogelijkheden en veiligheidsopties van de dienst. Daarnaast heeft Zoom een update uitgebracht waarbij de standaardinstellingen zijn aangepast. Sinds de update zijn zowel vergaderwachtwoorden als wachtkamers standaard ingeschakeld. "Om de veiligheid nog meer te kunnen garanderen", aldus de woordvoerder.