Studenten Tilburg University kritisch over digitale surveillance tentamens
Studenten van Tilburg University hebben een petitie opgezet tegen het gebruik van het programma Proctorio bij tentamens. Ze vinden dat hun privacy in het geding komt.
De universiteit heeft afgelopen vrijdag aangekondigd met Proctorio te willen werken, maar studenten vragen nu om alternatieven. Inmiddels hebben ruim 2.600 mensen de petitie ondertekend.
Proctorio is een leeromgeving, die onder meer oogbewegingen en microfoongeluid kan analyseren. Ook zou de studenten gevraagd worden om beeld van de kamer waarin ze het tentamen doen op te nemen en in te sturen.
Naomi de Leng, die de petitie aanmaakte, wijst erop dat studenten niet kunnen weigeren om op deze manier hun tentamen te doen omdat dat consequenties heeft voor het verloop van hun studie. Naast de privacyzorgen vinden de studenten het ook onredelijk om te verwachten dat ze een sterke computer en internetverbinding hebben om het programma daadwerkelijk op te gebruiken.
In een statement op haar website noemt de Vereniging van Universiteiten (VSNU) het een "enorme opgave" om op dit moment tentamens te organiseren. Software voor digitale surveillance, zoals Proctorio, zou alleen door universiteiten gebruikt worden als deze voldoet aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en de verzamelde gegevens alleen voor het opsporen van fraude tijdens tentamens gebruikt worden.
Wel noemt VSNU enkele andere alternatieven, zoals mondelinge tentamens en tentamens met open boek.
Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.
Het coronavirus in het kort
Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. De meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten. Dit zijn de symptomen.
Lees hier welke regels er zijn om de uitbraak in te dammen.
Deze maatregelen hebben we ook vertaald in het Arabisch, Engels, Pools en Turks.
In onze coronagids geven we je een overzicht van alle betrouwbare informatie en wat je moet en kunt doen nu je veel thuis bent.