Rotterdam zet twee camera-auto's in voor handhaving coronamaatregelen
De gemeente Rotterdam zet de komende periode twee camera-auto's in om toezicht te kunnen houden op de naleving van de maatregelen tegen het coronavirus. De auto's worden tijdens het paasweekend voor het eerst gebruikt.
Om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, moeten mensen 1,5 meter afstand van elkaar houden en is samenscholing van drie of meer personen verboden. Wie die regels overtreedt, riskeert een boete van 390 euro.
Met de camera-auto's kan in Rotterdamse parken en op pleinen gecontroleerd worden hoeveel afstand mensen houden en op groepsvorming. Ze worden ook ingezet voor surveillance bij een aantal afgesloten gebieden, zoals voetbalkooien en skateparken.
De camera's zitten op het dak van de auto's en filmen alles wat ze onderweg tegenkomen. Deze beelden worden verzonden naar een centraal punt. Daar wordt meegekeken met de livestream van de camerabeelden en kan geschakeld worden met handhavers en politie, vertelt een woordvoerder van de gemeente. De bestuurder van de camera-auto mag alleen waarnemen en de auto niet verlaten.
Eigenlijk bedoeld voor het Eurovisie Songfestival
De auto's zouden eigenlijk ingezet worden tijdens het Eurovisie Songfestival. Omdat het Songfestival dit jaar werd afgelast, zet de gemeente de auto's nu in voor de handhaving van alle maatregelen vanwege het coronavirus.
De privacy van bewoners komt er niet door in het geding, verzekert de gemeente: "Op dit moment hangen er door heel Rotterdam al camera's. De video-auto's zijn een verlengde arm daarvan."
De beelden van de camera-auto's kunnen alleen door de politie worden opgevraagd in het kader van opsporing.
Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.
Het coronavirus in het kort
Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. De meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten. Dit zijn de symptomen.
Lees hier welke regels er zijn om de uitbraak in te dammen.
Deze maatregelen hebben we ook vertaald in het Arabisch, Engels, Pools en Turks.
In onze coronagids geven we je een overzicht van alle betrouwbare informatie en wat je moet en kunt doen nu je veel thuis bent.