Het wachtwoord van je draadloze router veranderen, hoe doe je dat?
Als je thuis weleens je wifi-wachtwoord hebt aangepast, dan is je misschien opgevallen dat je draadloze router standaard niet bijster goed is beveiligd. Het is dus verstandig om ook de gebruikersnaam en het wachtwoord van dit apparaat te veranderen. In dit artikel leggen we uit hoe dat moet.
Lijsten met standaard gebruikersnamen en wachtwoorden van zo'n beetje alle gangbare draadloze routers zijn eenvoudig te vinden op het internet - google maar eens op 'default router password list'. Met andere woorden: iemand die kwaad wil hoeft niet eens een heel doorgewinterde hacker te zijn om zichzelf toegang tot jouw netwerk te verschaffen. Als je het nog niet gedaan hebt, is het dus hoog tijd om deze inloggegevens aan te passen.
Wees gerust: resetten kan altijd
Mocht je bang zijn dat je je zelfbedachte inloggegevens kwijtraakt of vergeet, wees dan gerust: je kunt je router altijd resetten. Daarmee zet je de fabrieksinstellingen weer teug en dus ook de oorspronkelijke inloggegevens die je doorgaans in de handleiding kunt terugvinden, bij je provider kunt opvragen of, zoals gezegd, kunt achterhalen via Google.
Hoe je het apparaat kunt resetten verschilt per model. Check hiervoor de handleiding van het apparaat en volg de instructies nauwkeurig. Vaak betreft het een knopje dat je een paar seconden ingedrukt moet houden, of het verwijderen van de stroomtoevoer.
Inloggegegevens van je draadloze router aanpassen in 5 stappen
Hier volgen de stappen voor het aanpassen van de gebruikersnaam en het wachtwoord van je draadloze router. Let wel: dit zijn algemene beschrijvingen. Check waar nodig de preciezere instructies van je provider en / of de routerfabrikant.
Bedenk alvast een nieuwe gebruikersnaam en wachtwoord.
Sluit een ethernetkabel (een internetkabel dus) aan op je computer. (Doe je dit niet, dan zal je computer de verbinding met je draadloze netwerk verliezen zodra je de inloggegevens hebt veranderd.)
Open in je browser het IP-adres van de admin-interface van je router. Dit kun je vinden op de website van je provider (meestal bij de instructies voor het aanpassen van je wifi-wachtwoord) of op een site als routeripaddress.com, of door de instructies te volgen die horen bij jouw besturingssyteem:
- Windows (Microsoft): druk op de Windowstoets in combinatie met de letter R. Er opent nu een venster; typ daarin 'cmd' en druk op enter. Typ in het nieuwe venster 'ipconfig' en druk op enter. Werkt dat niet, typ dan 'cd \windows\system32' gevolgd door enter, en daarna opnieuw 'ipconfig' en enter.Achter Standaardgateway of Default gateway vind je het IP-adres van je router of wifi-modem.
- MacOS (Apple): selecteer in het Apple-menu (het appel-icoontje linksboven) systeemvoorkeuren, netwerk. Kies je verbinding (ethernet (bedraad)voor bedraad, airport voor draadloos). Achter Router staat het IP-adres van je router of wifi-modem.
- Android (Google): als je de app Wifi Analyzer (te vinden in de Play Store hebt geïnstalleerd, kun je daarin naar het gedeelte 'connected to:'. Als je daarop tikt, verschijnt het IP-adres van je draadloze router achter 'Gateway'.
- IOS (Apple (iPhone, iPad): open de Instellingen en ga naar Wifi. Je wifi-netwerk staat hier aangevinkt; tik erop. Achter 'Router' staat het IP-adres.
Log in met de standaardgebruikersnaam en het standaardwachtwoord (vaak iets als 'admin' en 'admin', maar dit is te vinden op de site van je provider of via Google).
Als het goed is kun je nu op een admin-pagina of -tabblad je wachtwoord en / of gebruikersnaam wijzigen. Vul hier in wat je bij stap 1 bedacht hebt.
Ziezo, je draadloze router is nu beter beveiligd!
Wellicht ten overvloede, maar het is niet verstandig om je inloggegevens ergens op te schrijven en dit te bewaren. En nogmaals, mocht je ze vergeten of kwijtraken, dan kun je je router altijd weer resetten en bovenstaande stappen opnieuw doorlopen.
Noteer je ze toch ergens, zorg er dan voor dat je de gegevens in elk geval op de een of andere manier 'versleutelt', dus dat je ze bijvoorbeeld op zo'n manier opschrijft dat het voor buitenstaanders niet duidelijk dat er inloggegevens in verstopt zitten, en dat alleen jij ze kunt 'ontcijferen.