Staatsloterij moet schadevergoeding betalen aan Limburgse deelnemer
Het gerechtshof in Den Bosch heeft de Staatsloterij veroordeeld tot het betalen van een kleine achtduizend euro aan een particulier in Limburg. De Limburger speelde tussen 2000 en 2008 regelmatig mee met de Staatsloterij en de centrale vraag in deze zaak was: Is er een verband tussen de destijds misleidende reclames van de Staatsloterij en de schade geleden door de deelnemer? In dit geval de aanschafprijs van de loten.
De Hoge Raad oordeelde al in 2015 dat de uitingen van de Staatsloterij misleidend waren. Deelnemers aan de staatsloterij hadden tussen 2000 en 2008 minder kans dat ze dachten op het winnen van prijzen doordat ook niet verkochte lotnummers meespeelden. De meeste prijzen vielen dan ook op niet verkochte loten.
Het gerechtshof heeft besloten dat de Limburgse deelnemer wel degelijk schade heeft geleden. De kleine achtduizend euro die de staatsloterij moet uitkeren aan de deelnemer is een vergoeding voor een dikke vijfduizend euro aan gekochte loten plus de proceskosten.
De deelnemer heeft in de jaren tussen 2000 en 2008 ook een aantal keren kleine bedragen gewonnen, deze zijn verrekend met de door de Staatsloterij te betalen vergoeding.
Het bestuur van de Stichting Loterijverlies wil voor een groot aantal (ex) deelnemers aan de Staatsloterij bij de rechtbank een schadevergoeding afdwingen en is zeer tevreden met deze uitspraak. Momenteel zijn zij op zoek naar een procesfinancier om vervolgstappen te kunnen bekostigen.
Stichting Loterijverlies
De Stichting Loterijverlies kent een roerig verleden waarbij de oorspronkelijke oprichter, Ferdy Roet, uit het stichtingsbestuur is gegaan en Loterijverlies B.V. heeft opgericht. In 2018 heeft het Openbaar Ministerie beslag gelegd op de (buitenlandse) banktegoeden en op de auto van Ferdy Roet. De Hoge Raad heeft onlangs dit beslag bekrachtigd.
Meer informatie over belangrijke gebeurtenissen tijdens de juridische strijd tussen Stichting Loterijverlies en de Staatsloterij vind je op de website van Stichting Loterijverlies.
Het huidige bestuur van Stichting Loterijverlies heeft ons laten weten dat ze nimmer deelnemers zullen vragen om een geldelijke bijdrage. De gehele uitspraak van het Gerechtshof in Den Bosch lees je hier. De Staatsloterij heeft besloten in cassatie te gaan tegen de uitspraak.