Hoe investeer je veilig in bitcoins of andere cryptomunten?
In totaal zijn er begin 2018 ongeveer 580.000 Nederlanders die hebben geïnvesteerd in bitcoins of een andere cryptovaluta. Slechts een kwart van hen heeft winst geboekt. Stel je wilt geld beleggen in cryptomunten om beter te begrijpen hoe het werkt, hoe kun je dit veilig doen?
In 2009 verscheen de bitcoin en dit is een belangrijk moment in de geschiedenis. Tot dat moment bestaat schaarste namelijk niet op het internet. Bij cryptovaluta is dit anders: elke bitcoin is volledig uniek, het is niet mogelijk om een muntje exact te kopiëren. In tegenstelling tot digitale bestanden zoals documenten of films.
Blockchain
Deze schaarste is mogelijk door de achterliggende techniek achter cryptovaluta: de blockchain. Bij de blockchain worden transacties vastgelegd in blokken met data. Deze blokken worden op meerdere plekken opgeslagen. De data moet hierbij exact overeenkomen, waardoor er niet gefraudeerd kan worden met gegevens.
De techniek blockchain wordt gebruikt voor cryptovaluta, maar is misschien nog wel zo interessant bij andere toepassingen. Volgens sommige experts gaat de blockchain de wereld namelijk net zo enorm veranderen als het internet heeft gedaan.
Blockchain: meer dan alleen de motor achter cryptomunten
Hoe koop je bitcoins?
Stel je wilt bitcoins kopen: hoe gaat dit in zijn werk? Bas Wisselink van Blockchain Workspace laat tegenover De Dagwacht weten dat er instanties zijn die het online aanschaffen van bitcoins heel gemakkelijk maken. Zo noemt hij de voorbeelden BTC Direct, Bitonic en LiteBit. Wisselink: 'Je kunt hierbij gewoon geld vanaf je eigen bankrekening overmaken.' Na de overboeking verschijnen de cryptovaluta in je wallet. Dit is een stukje software en kun je vergelijken met een portomonnee.
Overigens bestaan er ook initiatieven waarbij je bitcoins niet online koopt, maar rechtstreeks bij mensen. Wisselink noemt het voorbeeld LocalBitcoin, waarbij je via cash bitcoins kan kopen.
Veilige plek
'Mensen moeten vooral goed nadenken en onderzoeken waar ze hun geld gaan investeren. Zodat ze een goed gevoel hebben over met wie ze zaken gaan doen', laat cybersecurity expert Frank Groenewegen van FoxIT weten tegenover De Dagwacht.
De bitcoin zelf kan niet worden gehackt, maar wel exchanges. Dit zijn plekken waar je cryptovaluta kan kopen. Doordat er zoveel geld in cryptomunten omgaat zijn exchanges interessante doelwitten voor hackers.
Volgens Groenewegen is het belangrijk dat je contact kan opnemen met een bedrijf. 'Zou jij zomaar je geld stallen of versturen als je geen idee hebt wat het bedrijf is en waar het zit?' Een bedrijf die het in zijn ogen goed doet is Bitmymoney. 'Je kunt zien waar ze zitten, je kunt ze bellen of e-mailen.'
Veiligheid afhankelijk van de consument
Bij cryptovaluta is er sprake van een public key en een private key. De public key kun je vergelijken met een gebruikersnaam of een bankrekeningnummer. De private key is als het ware je pincode en dus is het belangrijk dat niemand daar toegang tot heeft. Beide keys bestaan uit tientallen letters en cijfers, dus dit zijn geen codes die je gemakkelijk uit je hoofd leert.
Daarom is het volgens Groenewegen belangrijk dat je de keys op een veilige plek opslaat, maar ook dat je zelf je digitale beveiliging op orde hebt. Groenewegen: 'Veel veiligheid rust op de consument zelf en hoe goed je het zelf beveiligd.' Beveilig dus je pc, houd je pc up to date, kies voor een sterk wachtwoord of zelfs nog liever: gebruik tweetrapsauthenticatie.
'Banken beschermen je geld', aldus Groenwegen. Bij cryptovaluta is dit anders. Als daar een bedrag is overgeboekt, is het geld ook echt weg. Bij een hack is het ook niet te achterhalen waar het geld is heen gegaan.
Codes uitprinten of op een usb-stick opslaan?
Bij cryptovaluta is het dus belangrijk dat je je codes op een veilige plek opslaat, zodat niemand bij je geld kunt. Een optie is dat je de public en private key van je bitcoin uitprint, maar dit brengt volgens Groenewegen nadelen met zich mee. 'Je kunt het gemakkelijk kwijtraken of er kan koffie overheen worden gegooid.'
Een beter alternatief is volgens hem een hardware wallet. Dit is als het ware een extra beveiligde usb-stick waar je je codes op bewaart. Deze stick zit in principe nooit in je computer, zodat hackers er niet gemakkelijk bij kunnen.
Je kunt je codes ook online opslaan bij een exchange (soort van bitcoin bank). Exchanges proberen veel maatregelen te nemen om hackers buiten de deur te houden. In het verleden zijn er wel diverse exchanges gehackt, dus let wel goed op waar je je codes stalt.
Hoeveel geld moet je investeren in een bitcoin?
Beleggen in cryptovaluta is niet zonder risico's. Econoom Erica Verdegaal: 'Je hebt een handjevol winnaars en verder heel veel verliezers'. Ook in haar column op Radar liet Verdegaal al weten geen grote voorstander te zijn van bitcoins.
'Wat is een bitcoin waard? Daar kan ik niet het antwoord op geven. Het wordt bepaald door vraag en aanbod. En als er heel veel vragers zijn, wordt de prijs vaak onverantwoord hoog. Als de massa zenuwachtig wordt, dan daalt de prijs en verliezen mensen geld.'
Mocht je toch geld in bitcoins willen steken, dan is het volgens Verdegaal verstandig om niet al je spaargeld erin te steken: 'Het kan nog nuttig zijn om een klein beetje geld in zoiets te steken, zodat je er gevoel voor krijgt. Dan kan het zijn dat je vijfhonderd euro verliest en dat doet dan pijn. Maar dan weet je wel door die ervaring hoe het werkt op die markten. Je moet het geld kunnen missen.'