Lek maakte het mogelijk om te e-mailen uit naam van Rijksoverheid en RIVM
Criminelen en anderen kwaadwillenden konden door niet goed ingestelde instellingen e-mailen uit naam van de Rijksoverheid en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), bevestigen woordvoerders van beide organisaties vrijdag na berichtgeving door RTL Nieuws.
Door het lek konden e-mails door anderen uit naam van een e-mailadres dat eindigt op @rijksoverheid.nl of @rivm.nl verstuurd worden. De kwetsbaarheid is inmiddels opgelost.
Het op deze manier overnemen van een e-mailadres wordt 'spoofing' genoemd. Hoelang de e-maildomeinen van de Rijksoverheid en het RIVM open hebben gestaan voor deze vorm van misbruik, is niet duidelijk. Het ministerie van Algemene Zaken spreekt van "een langere tijd".
De kwetsbaarheid wordt ontdekt in een periode dat burgers in verband met de coronacrisis extra behoefte hebben aan betrouwbare informatie van de overheid en het RIVM. Spoofing kan dat ondermijnen, bijvoorbeeld door de e-mailadressen te misbruiken voor phishing of de verspreiding van onjuiste of misleidende informatie.
Woordvoerders van zowel het ministerie als het RIVM zeggen dat zij geen signalen hebben dat deze kwetsbaarheid daadwerkelijk is misbruikt. RIVM-woordvoerder Loes Hartman merkt wel op dat op andere manieren berichten uit naam van het RIVM rondgaan.
Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.
Het coronavirus in het kort
Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
De coronamaatregelen hebben ertoe geleid dat een geïnfecteerde persoon gemiddeld minder dan één andere persoon besmet. Eerder lag dit zogeheten reproductiegetal tussen de twee en de drie.
Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.