LUMC wil verspreiding van coronavirus monitoren met eigen app
Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft een app uitgebracht die gegevens over klachten en het gedrag van mensen verzamelt. Met de app COVID Radar wil het LUMC een goed en actueel beeld krijgen van hoe het coronavirus zich in Nederland verspreidt.
Het is de bedoeling dat gebruikers van de app in totaal vijftien vragen over hun gezondheid en gedrag beantwoorden. Onderzoekers hopen zo meer zicht te krijgen op hoe de epidemie zich ontwikkelt, wie grotere risico's loopt, wat het effect van social distancing is en waar en wanneer het ziekenhuis een zorgvraag kan verwachten.
Gebruikers kunnen ook op een kaart van Nederland zien wat de antwoorden van andere appgebruikers in een postcodegebied zijn. Daarbij kunnen ze ook filteren op de verschillende symptomen waarnaar gevraagd wordt.
In eerste instantie zal het LUMC de gegevens gebruiken om zicht te krijgen op de verspreiding en context in de eigen regio. De dataset met landelijke gegevens is daarnaast beschikbaar voor andere medische instanties en onderzoekscentra.
Meerdere ziekenhuizen zetten apps in om het coronavirus te monitoren. De coronacheckapp die het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis (OLVG) eerder deze maand introduceerde voor inwoners van de gemeente Amsterdam was dinsdag al meer dan een miljoen keer gebruikt.
Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.
Het coronavirus in het kort
Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
De coronamaatregelen hebben ertoe geleid dat een geïnfecteerde persoon gemiddeld minder dan één andere persoon besmet. Eerder lag dit zogeheten reproductiegetal tussen de twee en de drie.
Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.