Zorgverleners bij mensen thuis kunnen zich nauwelijks beschermen tegen het coronavirus
In de strijd tegen corona zijn meer dan 1,3 miljoen frontsoldaten. Dat is het totaal aantal mensen dat in de zorg werkt. Een groot deel van hen moet voor dat werk fysiek contact hebben met mensen die besmet zijn met het coronavirus of die dat kunnen zijn. Maar wat nou als er bij lange na niet genoeg helmen en wapens zijn voor de mensen in de frontlinie?
Overal in de zorg zijn momenteel tekorten aan Persoonlijk Beschermend Materiaal (PBM). Denk dan aan schorten, veiligheidsbrillen, handschoenen, desinfecterende middelen en bovenal mondmaskers. Op de IC's worden vooral ademhalingsbeschermingsmaskers gebruikt die de binnenkomende lucht filteren, het RIVM adviseert buiten het ziekenhuis chirurgische mondmaskers te gebruiken. Deze mondmaskers zijn bedoeld om anderen te beschermen als de zorgmedewerker die het masker draagt ziek is. Of dit mondkapje de drager bescherming biedt tegen het coronavirus, is het onderwerp van een volgend artikel in deze reeks. Maar als zelfs op IC’s af en toe geen beschermende mondkapjes te vinden zijn, dan zal het elders in de zorg helemaal moeilijk zijn om jezelf te beschermen tegen het virus.
Zelf maskers naaien
Sandra Hendriksen werkt als zelfstandige wijkverpleegkundige in Zutphen. 'Ik kom bij cliënten thuis van 12 tot 87, vaak jarenlang. Ik werk met allerlei mensen samen in een team om een cliënt heen. Er is nu overal schaarste aan materialen. Wij staan onderaan de keten als de mondkapjes uitgedeeld worden. Terwijl ik weet dat de mensen die ik verzorg niet naar het ziekenhuis willen gaan als ze het coronavirus krijgen. Wij zullen ze dus thuis moeten verzorgen. Ik denk niet dat wij dat rond krijgen. Het materiaal dat je nodig hebt is niet te krijgen. Als individueel hulpverlener kun je nergens aankloppen. Ik heb het ROAZ, de organisatie die beschermingsmiddelen verdeelt, gevraagd of we pakken, handschoenen en maskers kunnen krijgen als iemand die wij verzorgen COVID-19 krijgt, maar ik heb geen reactie gekregen, en het ministerie verwees na vier dagen door naar het ROAZ.' Via SoloPartners, een brancheorganisatie voor zzp'ers, heeft ze wat mondkapjes kunnen kopen. 'Die zijn om de cliënt te beschermen als ik het virus meeneem. Ik heb ze voor al mijn collega's ingekocht, want als ik er een draag en mijn collega niet, dan heeft het nog weinig zin.' Hendriksen bracht onlangs 17 vrouwen bij elkaar voor een noodoplossing. 'We zijn zelf maar maskers gaan naaien van allerlei materiaal, ook al hebben we eigenlijk maskers met een filter nodig. We hebben er in een week bijna 1000 gemaakt. Het is een soort wassen neus. Heel triest eigenlijk.'