Amsterdam plaatst extra camera's om coronamaatregelen te handhaven
De gemeente Amsterdam gaat op drie plekken in de stad extra camera's plaatsen om de maatregelen omtrent het coronavirus te handhaven. Volgens burgemeester Femke Halsema is de afgelopen dagen sprake geweest van "onwenselijke groepsvorming door groepen jongeren".
Het gaat om het Piet Mondriaanplein in Overtoomse Veld, het Henrick de Keijserplein in De Pijp en de Oetgensstraat bij het Amstelstation. De camera's komen te hangen op de pleinen en in de straat zelf en in de directe omgeving.
Op de pleinen en in de straat zijn voetbalkooien en sportveldjes te vinden. Donderdag werd al besloten deze plekken voorlopig te sluiten. Die maatregel kwam bovenop de landelijk geldende regels.
Maar politieagenten, handhavers en straatcoaches hebben geconstateerd dat jongeren zich weinig aantrekken van de sluiting van de sportvelden, schrijft Halsema aan de gemeenteraad.
Waarschuwingsborden en extra controles
De camera's moeten nu voorkomen dat jongeren zich toch weer verzamelen op de sportveldjes. Naast het cameratoezicht wordt er de komende dagen meer gecontroleerd door de autoriteiten. De voetbalkooien zijn nu ook fysiek afgesloten en er zijn borden geplaatst die wijzen op de regels.
De extra camera's mogen in eerste instantie tot 1 juni blijven hangen. Halsema schrijft dat haar besluit wordt ingetrokken als blijkt dat het cameratoezicht "niet meer noodzakelijk" is om de openbare orde te handhaven.
Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.
Het coronavirus in het kort
Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.