Wat is RSI en hoe voorkom je dat je RSI krijgt?
28 februari is het Internationale RSI-dag 2018 is. Op deze dag wordt er aandacht gevraagd voor de behandeling en het voorkomen van RSI. Wat is RSI eigenlijk en hoe kan je het voorkomen?
RSI staat voor Repetitive Strain Injury. Het is een verzamelnaam voor mensen met klachten die te maken hebben met het constant uitvoeren van dezelfde handelingen gedurende lange tijd. Het meest bekende voorbeeld is de muisarm, die je kan krijgen door lange tijd de computermuis te gebruiken. Veelvuldig kracht uitoefenen, een lange tijd in een statische houding zitten of staan en een verdraaide of ongemakkelijke houding kunnen leiden tot RSI. De Gameboyduim van vroeger is een bekend voorbeeld, net als de smsduim.
Vooral in zware beroepen is RSI veelvoorkomend. Kassamedewerkers en kappers zijn voorbeelden van beroepen waarbij lange tijd dezelfde handelingen worden herhaald. Ook mensen die de hele dag op kantoor achter de computer zitten zijn een risicogroep. Je kan dan last krijgen van je spieren waardoor de doorbloeding minder goed wordt. Ook bij golf (golfelleboog) en tennis (tennisarm) komt RSI voor.
RSI is geen ziekte
Veelal wordt gedacht dat RSI een ziekte is, maar dat is niet zo. Tegenwoordig komt ook de term CANS, Complaints Arm Neck Shoulder, voorbij, omdat het allang niet meer gaat om de armen die belast worden. De nek, vingers, hals, polsen, armen en handen staan bovenaan de lijst van spieren en gewrichten waarbij vaak RSI-klachten ontstaan.
RSI op je werk?
Wie lang achter een bureau zit heeft een verhoogd risico op RSI. Dat kan doordat je werkplek bijvoorbeeld niet goed ingericht is door een te hoge of te lage stoel, een bureau dat op de verkeerde hoogte staat, het beeldscherm dat onjuist is afgesteld waardoor je naar onder of boven aan het kijken bent, maar ook een gebrek aan zeggenschap over het werk dat verdeeld moet worden en het niet nemen van pauzes. Urenlang hetzelfde werk uitvoeren is niet verstandig. Een krampachtige houding door de psychische druk, van bijvoorbeeld een deadline, is niet bevorderlijk.
Hoe voorkom je RSI?
Laat je niet opjagen op je werk, voorkom dat de werkdruk te hoog wordt. Dat zal namelijk leiden tot een verkrampte werkhouding.
Beperk overwerken, want stress en RSI zijn als twee handen op één buik.
Neem regelmatig een pauze. De meeste werkgevers hebben anti-RSI-software waarmee je kan instellen dat je regelmatig speciale oefeningen moet doen. Een stukje wandelen en dus even achter dat bureau weg is overigens ook een goed idee
Let er eens op hoe je werkplek er uitziet. Is je stoel verstelbaar? Kan je de armleuningen op de juiste hoogte zetten? De gebogen hoek tussen je onder- en bovenarmen moet zo'n 90 graden zijn. 90 graden is ook de wenselijke hoek bij de knieën.
Werk je op een laptop? Dan mag je daar niet langer dan twee uur achter werken.
Er bestaan ook trackpads die je naast je muis kan gebruiken. Ze werken net als een muis, maar je hebt niets vast waardoor je niet urenlang je hand in dezelfde houding hebt. Ook zijn er veel sneltoetsen in Windows en iOS waarmee je de muis gedeeltelijk kan vervangen.
Hoe kom je van RSI af?
Ga naar de bedrijfsarts als je last hebt van RSI, omdat RSI vrijwel altijd een werkgerelateerde klacht is. De bedrijfsarts zal dan samen met je kijken naar een oplossing. Als de klachten niet afnemen, ga dan naar de huisarts.