Verspreiding coronavirus in Nederland remt af, dreigend tekort ic-bedden
De verspreiding van het coronavirus in Nederland lijkt af te remmen en te stabiliseren. Tegelijkertijd dreigt er een tekort aan intensivecareplekken in de Nederlandse ziekenhuizen.
Dat blijkt woensdag uit een bijeenkomst in de Tweede Kamer met RIVM-baas Jaap van Dissel en Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care.
Van Dissel ziet "een positieve trend" waarbij een besmet persoon niet langer twee tot drie andere mensen besmet, maar het COVID-19-virus aan nog maar ongeveer één persoon overdraagt.
De exponentiële groei van de besmetting lijkt daarmee af te vlakken en te stabiliseren, aldus Van Dissel. Hij benadrukte dat het om schattingen gaat. De RIVM-baas ziet ook dat het aantal ziekenhuisopnames afvlakt. De cijfers zijn positief, maar de telling is nog niet compleet.
Intensive care: Brabant staat met de rug tegen de muur
De boodschap vanuit de intensive care is minder positief. Gommers: "Alles kraakt op dit moment." De specialist mist op dit moment landelijke aansturing en urgentie bij ziekenhuizen buiten de coronabrandhaarden in Brabant. "Brabant staat met de rug tegen de muur."
Gommers verwacht dat er 1 april 1.600 bedden nodig zijn, terwijl er momenteel 1.150 bedden beschikbaar zijn. De piek wordt eind mei verwacht en dan zijn er 2.200 ic-plekken nodig. Er kan worden opgeschaald, maar hij ziet dat dit in ziekenhuizen buiten Brabant nog onvoldoende gebeurt. "Het is echt spannend".
Hij mist een soort centrale militaire aansturing. "Er is geen keuze meer." Of het ministerie van Defensie de organisatie moet overnemen, noemt Gommers een keuze die de politiek moet maken.
Maatregelen mogelijk nog maanden van kracht
Om ervoor te zorgen dat de piek van het aantal ernstig zieken niet boven het maximum aantal ic-plekken komt, blijft het daarom van belang dat alle Nederlanders zich aan de maandag aangekondigde verscherpte maatregelen houden.
"Dat betekent dus niet dat de stranden zwart van de mensen moeten zien", zei Van Dissel, die verwees naar de drukte van afgelopen weekend waar Nederlanders in groten getale naar de kust, de natuur en bouwmarkten trokken.
Het kabinet maakte maandag bekend dat de regels zijn aangescherpt. Grote evenementen zijn tot 1 juni afgelast en samenscholing vanaf drie personen die geen 1,5 meter afstand houden, worden beboet. De maatregelen kunnen mogelijk nog maanden van kracht zijn, afhankelijk van de verspreiding van het virus en de druk op de intensive care.
Van Dissel spreekt van targeted lockdown
Ook wordt er gevraagd dat voortaan het hele gezin thuisblijft als er iemand in een huishouden griepklachten vertoont. Van Dissel noemt dat een "targeted lockdown".
De wetenschappelijke modellen waar het RIVM zich op baseert, laten zien dat, als iedereen zich aan deze targeted lockdown houdt, de intensive care in Nederland het aantal ernstig zieke personen aankan.
Het coronavirus in het kort
Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.