Vitaminwater van Sourcy bevat nu geen suiker meer, maar het blijft frisdrank (en geen water)
Een succes voor de Consumentenbond: er zit voortaan geen suiker meer in Sourcy Vitaminwater. De producent geeft hiermee na jaren gehoor aan een oproep van de bond. Maar is het daarmee een gezond drankje dat je eindeloos kunt drinken? Het Voedingscentrum geeft antwoord.
Een flesje Sourcy Vitaminwater van 500 ml bevatte 6 suikerklontjes. Het was daardoor een stuk ongezonder dan het woorddeel 'water' deed vermoeden. Consumenten voelden zich hierdoor misleid.
In 2017 voerde de Consumentenbond actie en overhandigde de fabrikant van Vitaminwater een petitie met bijna 25.000 ondertekenaars, met de titel 'Ik heb recht op eerlijke informatie op voedselverpakkingen'.
De bond eiste dat fabrikanten de naam vitaminewater niet meer zouden gebruiken voor frisdrank. HEMA, Aldi en Lidl gaven hier toen al gehoor aan en veranderden de namen van hun vitaminewater. Sourcy beloofde te gaan kijken naar een naams- of productwijziging.
Lees ook: HEMA verandert naam vitaminewater op aandringen Consumentenbond
Dat laatste is het uiteindelijk dus geworden. In plaats van suiker bevat het product nu zoetstoffen. Een stap in de goede richting, vindt Consumentenbonddirecteur Sandra Molenaar, maar de naam 'water' past volgens haar nog steeds niet bij het drankje. 'Het is een limonade, nu gezoet met zoetstoffen in plaats van suiker.'
Advies Voedingscentrum blijft: drink liever water, thee of koffie
Ook het Voedingscentrum is slechts gematigd enthousiast. Woordvoerder Anne Lutgerink van het voorlichitngsbureau: 'Het is positief dat suiker wordt vervangen door zoetstof, maar ons advies blijft toch om in plaats van frisdrank water te drinken - eventueel met een smaakje, door bijvoorbeeld een schijfje sinaasappel - of thee of koffie.'
Volgens het Voedingscentrum valt 'gevitamineerd water' onder de frisdranken, net als cola, sinas, vruchtendranken, sportdranken met suiker, limonadesiroop en ijsthee. 'Water' mag volgens de definitie van het Voedingscentrum 'water' heten zolang er alleen koolzuur of een smaakje (zogeheten aroma's) aan toegevoegd is. Lutgerink: 'Zodra aan water (ook) voedingszuren (en/of suikers of zoetstoffen) zijn toegevoegd, valt het volgens onze definitie onder de frisdranken.' Lees meer over frisdrank op de site van het Voedingscentrum.
Ook van suikervrije viteminewaters kun je te veel drinken
Mocht je nu enthousiast vitaminewaters willen gaan inslaan omdat ze geen suikers meer bevatten en vitamines 'nu eenmaal gezond zijn,' denk daar dan nog even goed over na. Er is namelijk voor de meeste mensen geen goede reden om extra vitamines en mineralen te slikken, of in te nemen via een drankje, legt Lutgerink uit. 'Met een gezonde en gevarieerde voeding kun je alle de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgen. Bovendien leveren voedingsmiddelen ook nog een heleboel andere voedingsstoffen die je met een vitaminepreparaat of drankje niet binnenkrijgt. Van sommige vitamines kan een teveel bij langdurig gebruik zelfs schadelijk zijn.'