De olieprijzen dalen, merk je dat ook bij de pomp?
De afgelopen dagen heeft Saoedi-Arabië de productie van olie drastisch opgevoerd, waardoor de prijzen sterk afnemen. Dit doet het land om druk te zetten op Rusland, die niet mee wil gaan in prijsafspraken. Wat voor effect heeft deze prijzenoorlog op de prijs van brandstof?
Wat wil Saoedi-Arabië bereiken?
Saoedi-Arabië laat de olieprijzen niet uit liefdadigheid dalen. Het land heeft, samen met de rest van samenwerkingsverband OPEC, juist de intentie om de prijs van een vat olie te laten stijgen naar rond de 80 dollar per vat. Dit zou bereikt worden door de productie enigszins terug te schroeven.
In februari schommelde de olieprijs tussen de 50 en 60 dollar per vat en daalde door de terugnemende vraag rond het coronavirus. De OPEC had gehoopt dat Rusland mee wou doen met het terugschroeven van productie en daarmee verhogen van de olieprijs, maar het land liet dat afweten.
Om Rusland toch te dwingen om mee te werken, heeft Saoedi-Arabië de productie flink opgeschroefd. Doordat olie hierdoor een stuk goedkoper wordt, is de productie van olie niet meer winstgevend. De prijs van een vat olie is inmiddels ruim onder de 40 dollar per vat gedoken.
Benzineprijs maar deels van olieprijs afhankelijk
Dat ruwe olie plotseling een derde goedkoper is geworden, betekent niet dat de benzineprijs met een derde daalt. Het overgrote deel van de benzinekosten gaat naar belasting en accijnzen. Bij benzine gaat momenteel 80,8 cent naar accijnzen en 17 procent van het totaalbedrag naar belasting.
Van de totale prijs gaat daardoor nog geen 30 procent daadwerkelijk naar de oliemaatschappij toe. Stel dat die prijs met een derde afneemt, dan daalt de prijs van een liter benzine met slechts grofweg 10 procent.
Benzine daalt aanvankelijk
Paul van Selms, marktexpert bij UnitedConsumers, verwacht dat je de komende weken tot maanden een gestaag dalende brandstofprijs gaat zien bij het pompstation. Dat gaat niet van de ene op de andere dag, vooral aangezien Nederland nog voor maanden aan voorraad heeft en oliemaatschappijen de prijs niet onmiddellijk doorbereken aan de eindgebruiker.
De grootste daling die Paul zelf op een dag heeft gezien in de benzineprijs is 1,8 cent. Hij verwacht dat de prijs met ongeveer een cent per dag of 5 cent per week gaat dalen. Hoe lang de daling aanhoudt en hoe laag de prijs uiteindelijk wordt, beschouwt hij als nattevingerwerk.
Toename brandstofprijs op lange termijn aannemelijk
Op de lange termijn probeert OPEC er juist voor te zorgen dat de olieprijs omhoog gaat. Als het lukt om de prijs van een vat olie op te drijven naar zo'n 80 dollar per vat, dan wordt de prijs van een tank benzine ook hoger.