Aandelenmarkten onderuit: wat betekent dit voor jou?
De angst voor het coronavirus en een prijzenoorlog op de oliemarkt zorgden voor een keldering van de aandelenbeurzen. Moet je je zorgen gaan maken?
Door de verspreiding van het coronavirus gaat het al een tijdje slecht op de aandelenmarkt; nu is daar de olie-oorlog tussen Rusland en Saoedi-Arabië bijgekomen. Beiden zorgen ervoor dat het vertrouwen in de economie afneemt en mensen hun aandelen dumpen. 'Koerswisselingen vormen zich op basis van wat mensen denken dat aandelen in de toekomst gaan doen', zegt econoom Erica Verdegaal. 'Bedrijven lopen het risico dat ze minder winst maken en daar reageren beleggers op.'
Beleggers vrezen bijvoorbeeld dat toerisme stil komt te liggen, het werk in fabrieken en havens stilvalt en personeel naar huis wordt gestuurd. 'Aandelenbeurzen kunnen heel heftig reageren. Dit is ook niet de eerste keer dat dit gebeurt, het hoort een beetje bij beleggen', zegt Verdegaal.
'Je moet je als belegger niet druk maken'
22 procent van de Nederlanders belegt in beleggingsfondsen, aldus het Nibud. Moet je je nu zorgen gaan maken als je geld belegd hebt?
'Je hoeft je als belegger met een gespreide portefeuille niet druk maken. Op de korte termijn heeft dit zeker risico's en mogelijk nadelige gevolgen, maar het komt eigenlijk altijd weer goed. Kijk maar naar de koersen op de zeer lange termijn', zegt Verdegaal.
Verdegaal stelt dat dit soort ontwikkelingen laten zien dat beleggen altijd risico's met zich meebrengt. 'In zo'n tijd worden mensen daar weer flink aan herinnerd', zegt ze.
TIPS OM SLIM TE BELEGGEN:
Wat te doen met je spaargeld: investeren in goud, oude auto's of beleggingsfondsen?
Financieel plannen: uitgaven in de hand en rendement op je geld?
Beleg niet in nepbeleggingen
5 dingen die je met je spaargeld kan doen
Raak niet in paniek
Ook voor de mensen die niet beleggen kan de keldering van de aandelenbeurzen van invloed zijn. Bijvoorbeeld op het opgebouwde pensioen, omdat de pensioenfondsen een groot deel van de gelden beleggen. 'De dekkingsgraad van pensioenfondsen neemt hierdoor af', zegt Verdegaal. Echter, omdat de koersen op de lange termijn naar verwachting weer bijtrekken, komt de dekkingsgraad op den duur ook weer terug op het oude niveau.
Verdegaal adviseert om vertrouwen en rust te behouden. 'Deze keldering kan er indirect voor zorgen dat consumenten huiverig worden en minder gaan kopen. Maar dat is nu nog koffiedik kijken', benadrukt ze de onzekerheid van die voorspelling.
'Als je bang bent dat alles instort, zoek dan even naar een grafiek van de aandelenkoersen op de lange termijn. Het gaat altijd weer omhoog', zegt ze. En voor de particuliere beleggers is haar algemene advies om nooit idiote risico's te nemen. 'Zorg ervoor dat het huishouden altijd kan blijven doordraaien, ongeacht de economie. En zorg dat je niet belegt met geld dat je niet kunt missen.'