Mag je met je auto een milieuzone in, en zo niet: krijg je dan een boete?
Milieuzones zijn gedeeltes van een stad waar je met een vervuilend vervoermiddel niet in mag. Gemeentes hopen zo de luchtkwaliteit te verbeteren. Waar vind je de milieuzones? Voor welke voertuigen geldt de beperking? En wat als je met zo'n wagen toch een milieuzone binnenrijdt?
Welke gemeentes hebben een milieuzone?
De gemeentes Amsterdam, Rotterdam en Utrecht hebben een milieuzone die niet alleen geldt voor vrachtwagens, maar ook voor bestelbussen of personenauto's. Daarnaast zijn er gemeentes die enkel vrachtwagens uit hun binnenstad weren: in Arnhem, Breda, Delft, Den Haag, Eindhoven, Leiden, Maastricht, Rijnswijk en Tilburg is dat het geval.
Met welke auto's mag je de milieuzone niet in?
Regels milieuzone Amsterdam
In Amsterdam geldt sinds 2017 een milieuzone voor bestelauto's met een dieselmotor van vóór 1 januari 2000. De datum is de Datum Eerste Toelating (DET), je vindt deze datum op je kentekenbewijs. Het gaat hierbij om bestelauto's uit de categorie N1, wat inhoudt dat ze zijn bedoeld voor goederenvervoer - het gaat dus niet om bestelbusjes bedoeld voor personenvervoer. Lees meer over voertuigcategorieën op de site van de RDW.
Daarnaast geeft de gemeente Amsterdam geen parkeervergunningen meer uit voor oldtimers, diesels van voor 1 januari 2005 en benzineauto's (of auto's rijdend om een andere koolstofhoudende brandstof zoals lpg, CNG, ethanol, alcohol of E85) van vóór 1 juli 1992. Wie een parkeervergunning heeft, kan deze voor de huidige auto blijven gebruiken. Deze kan echter niet worden overgezet op een auto die niet aan de nieuwe regels voldoet.
Meer over de milieuzone Amsterdam op de site van de gemeente
Regels milieuzone Utrecht
In Utrecht zijn ze een jaartje strenger met de milieuzone dan in Amsterdam: daar geldt sinds 1 januari 2015 een verbod binnen de milieuzone voor diesels van ouder dan 1 januari 2001. Daarnaast geldt het verbod hier niet alleen voor bestelbusjes, maar ook voor personenwagens.
Meer over de milieuzone Utrecht op de site van de gemeente
Regels milieuzone Rotterdam
In de milieuzone van Rotterdam mogen sinds 2016 geen diesels ouder dan 2001 meer rondrijden en ook geen benzine- of lpg-auto's met een DET van voor juli 1992. Dit gaat om zowel bestel- als personenauto’s. Overigens zijn auto's die 100 procent op lpg rijden juist wél weer toegestaan, net als oldtimers van 40 jaar of ouder. Op dit moment wordt het verbod voor benzine- en lpg-auto's overigens niet gehandhaafd door de gemeente Rotterdam.
Meer over de milieuzone Rotterdam op de site van de gemeente
Regels milieuzone Arnhem
Vanaf 2019 mogen geen dieselpersonenauto's van voor 2004 in de binnenstad. Arnhem is vanaf volgend jaar de stad met de strengste milieuzone voor personenauto's van Nederland. Dieselauto's van voor 2004 mogen niet meer het centrum van de Gelderse hoofdstad in en dieselauto's van voor 2006 alleen als ze aan bepaalde Europese eisen voldoen. In Arnhem rijden volgens berekeningen van de gemeente zo'n 800 oudere diesels rond. Door deze relatief kleine groep verouderde auto's te weren uit het centrum, zou de uitstoot van roetdeeltjes met ruim 17 procent dalen. Fijnstof zou afnemen met 10 procent.
Meer over de milieuzone Arnhem op de site van de gemeente
Maastricht onderzoekt milieuvignet
Maastricht onderzoekt mogelijkheid invoering milieuvignet. De gemeente kiest hiervoor omdat er veel buitenlandse kentekens zijn. Bouwjaar auto niet te registreren via camera’s.
Uitstel in Eindhoven
Eindhoven heeft het instellen van een milieuzone uitgesteld naar aanleiding van het TNO rapport. Zij zijn in overleg hoe ze het nu moeten aanpakken. Willen wel een stap zetten.
Hoe weet ik of ik een milieuzone binnenrijd?
De milieuzones staan over het algemeen aangegeven met een bord langs de weg: 'milieuzone' staat erop, en een rode ring – het algemene verbodsbord. Onder het bord staat vaak een indicatie van het soort auto's waarvoor het verbod geldt. In Rotterdam staat het woord 'milieuzone' ook groot op de weg geschreven, daar waar je deze binnengaat.
Wat gebeurt er als je met je vervuilende auto de milieuzone inrijdt?
Wanneer je auto de milieuzone niet in mag, en je komt er toch, dan word je automatisch geflitst. Dat gebeurt via camera's die je kenteken registreren. Ook wanneer je al in de zone bent, kun je een boete oplopen: via auto's die zijn uitgerust met scanapparatuur of via parkeerwachten.
Hoe hoog is de boete voor het ongeoorloofd binnenrijden van een milieuzone?
Wie met een auto die er verboden is een milieuzone binnenrijdt, krijgt 90 euro boete. De boete wordt verstuurd via het CJIB. Op een overtreding met een vrachtwagen staat een boete van 230 euro.
Ontheffingen en uitzonderingen
Per gemeente is het mogelijk om een ontheffing aan te vragen. Kijk daarvoor op de website van de betreffende gemeente. Ook gelden uitzonderingen voor bijzondere voertuigen, maar het is onwaarschijnlijk dat je daar als consument onder valt: het gaat dan namelijk om voertuigen als hoogwerkers, brandweerwagens en 'gepantserde voertuigen'.