Heb je een (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek? Stel je vraag!
Meer dan een miljoen mensen hebben een aflossingsvrije hypotheek. Het leek zo voordelig, maar nu lopen tienduizenden mensen het risico hun huis uitgezet te worden als ze niet iets doen. Aan het eind van de looptijd moet je namelijk je hypotheekschuld ineens aflossen bij de bank.
Heb jij een (gedeeltelijke) aflossingsvrije hypotheek en zit je met vragen? Na de uitzending van Radar van 16 april was expert Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis (VEH) te gast. Hieronder lees je enkele antwoorden op veelgestelde vragen. Je kunt het gesprek terugkijken door naar beneden te scrollen.
Welke hypotheekvormen zijn er?
'Je hebt eigenlijk nu nog maar 2 varianten', legt André de la Porte uit. 'De ene is aflossingsvrij.' Volgens André de la Porte kun je die vorm inmiddels niet meer afsluiten, maar kom je de variant nog wel tegen omdat dat eerder nog wel kon. Je hebt dan ook nog hypotheken waarbij je aflost. André de la Porte: 'Als je die nu afsluit ga je de komende dertig jaar in stapjes de hypotheek helemaal aflossen naar nul. Het grote probleem waar we het nu over hebben zijn mensen die een aflossingsvrije hypotheek hebben. Die hebben in dertig jaar alleen maar rente betaald, maar de hypotheekschuld is op de laatste dag nog precies even hoog als op de eerste dag.'
En hoe zit het met het aflossen van een aflossingsvrije hypotheek zonder einddatum? De hypotheek loopt tot overlijden van de langstlevende partner.
Dit is volgens André de la Porte een hypotheekvorm die standaard veel voorkomt bij de Rabobank. 'Daar is het antwoord: daar gebeurt eigenlijk niks. De hypotheek loopt gewoon door. De bank zal je misschien wel even vragen langs te komen om te kijken of het nog steeds een passende hypotheek is.' Krijg je zo'n verzoek van de bank, ga daar dan op in, adviseert André de la Porte. Het is goed om te kijken of je het nog kunt betalen want je krijgt geen hypotheekrenteaftrek meer.
Je kunt toch aan het einde van de looptijd van je aflossingsvrije hypotheek weer een nieuwe hypotheek afsluiten, en dan zonder hypotheekrenteaftrek?
'Dat nemen een heleboel mensen aan, en dat kan, mits je inkomen voldoende is', legt André de la Porte uit. Als je je hypotheek gaat verlengen, word je opnieuw getoetst. Blijkt dan dat je woonlasten, je hypotheeklasten dus, te hoog zijn als je kijkt naar je inkomen, dan kan het zijn dat je geen nieuwe hypotheek krijgt en je misschien toch je huis moet verkopen.