Onkruid bestrijden: waarmee doe je dat?
Tijd om je tuinset uit de berging te halen. Dan zie je dat onkruid je terras heeft overwoekerd. Wat kun je hiertegen doen? En ook: welke bestrijdingsmiddelen kun je beter níet gebruiken om onkruid te verwijderen?
Azijn, chloor, zout, glyfosaat, schoffels, kokend water, branders: op internet (bijvoorbeeld op ons eigen forum) zijn volop tips te vinden voor het bestrijden van onkruid. Een aantal van die adviezen, zoals het gebruik van azijn, kokend water of glyfosaat, kunnen inderdaad effectief zijn, maar zijn ook nadelig voor het milieu. Milieu Centraal pleit ervoor om niet meteen naar zulke middelen te grijpen.
'Voorkomen is beter dan genezen', zegt Magreet Schijvens van de voorlichtingsorganisatie. De voornaamste tip van Milieu Centraal is dan ook: kies voor planten die bij jouw tuin passen. Ongewenste begroeiing krijgt daardoor minder kans.
Wat ook kan helpen is het bedekken van de grond de planten en struiken met cacaodoppen, boomschors of een bodembedekkend plantje.
'Lukt voorkomen niet, verwijder onkruid dan met de hand', adviseert Schijvens. Belangrijk daarbij is om de boel bij te houden. Verwijder onkruid dus regelmatig met de hand en/of met een schoffel of een handcultivator (een soort klein harkje met drie gebogen, metalen tanden). Zulke gereedschappen zijn ook met lange steel verkrijgbaar, dus je hoeft niet per se op je knieën bij het onkruid verwijderen.
Let op: hardnekkige soorten (paardenbloem, zevenblad) moet je met wortel en al uitgraven om te voorkomen dat ze blijven opduiken.
En wat als ook dát niet genoeg helpt? Op het Radarforum geven diverse gebruikers de tip om kokend water te gebruiken. 'Dat kan inderdaad werken, met name voor het verwijderen van groene aanslag van tegels of van onkruid tussen tegelvoegen,' beaamt Schijvens. 'Wij geven dat ook als tip om te gebruiken - in elke geval liever dan gif - maar het heeft niet de voorkeur. je hebt er immers ook energie en water voor nodig. Hetzelfde geldt voor een onkruidbrander: het kan werken, maar kost energie.'
Op de site van Milieu Centraal staan meer tips over het verwijderen van groene aanslag.
Gebruik liever geen gif, zegt Milieu Centraal op haar website. Maar als je het toch doet, vermijd dan producten waar geen ingrediënten op staan. Kies enkel toegelaten middelen. Dit zijn bestrijdingsmiddelen met een toelatingsnummer van het Ctgb, het College toelating gewasbeschermingsmiddelen en biociden. Zo'n toelatingsnummer kan er als volgt uitzien: 12345 N, NL 01234567890 of EU 01234567890.
Van zulke middelen is de werking bewezen. Bovendien is de milieubelasting beperkt - mits je de gebruiksaanwijzing nauwkeurig opvolgt.
Waarom mag je onkruid niet bestrijden met azijn, chloor of zout?
Op sites als Oma Weet Raad en op ons eigen forum komen ook diverse huis-, tuin- en keukenmiddelen aan bod. Populair zijn zout, chloor en vooral azijn, getuige de berichten. Die middelen zijn effectief om groene aanslag van tegels te verwijderen, maar dat is geen goede zaak. Sterker nog: het mag niet.
'Over azijn bestaat een groot misverstand,' weet Magreet Schijvens van Milieu Centraal. 'Veel mensen denken: "Het is een natuurlijk middel, dus daar kan ik wel mijn stoepje mee schoonmaken." Maar als je schoonmaakazijn gebruikt, dan doe je dat al gauw in een veel te hoge dosering. Via je tuintegels komt het in het grondwater en het oppervlaktewater terecht.' Daar is het schadelijk voor waterdiertjes en vissen. Bovendien is azijnzuur schadelijk voor bijen, hommels, vlinders en lieveheersbeestjes.
Lees ook wat de Rijksoverheid schrijft over het gebruik van azijn, chloor en zout tegen onkruid.
Schijvens: 'Beter is het om een toegelaten middel te kopen op basis van azijnzuur of een ander organisch product. Daarin zit het in de juiste verhouding. Er zit ook een gebruiksaanwijzing bij. Daarin staat precies hoe je het moet gebruiken, hoe vaak et cetera.'
Hetzelfde geldt volgens Schijvens voor chloor en zout: het kan werken, maar het leidt makkelijk tot milieuschade bij de verkeerde dosering. Ook hier is een toegelaten middel dus beter (of minder slecht).
Dell G5M10 voor Dell Latitude E5550 Notebook 15.6" inch
Bose 404600 voor Bose SOUNDLINK I II III
HP SO04XL voor HP Spectre Pro 13 G1
LG DA-65G19 voor 6.5 x 4.4mm LG X-note C500 R410
ASUS 65W voor Asus PA-1650-78 ADP-65GD B 19V 3.42A