'Microsoft liet Skype-opnames beluisteren zonder beveiligingsmaatregelen'
Microsoft liet audio-opnames van zijn videobeldienst Skype en zijn virtuele assistent Cortana beluisteren zonder dat er daarvoor goede beveiligingsmaatregelen waren getroffen, meldt The Guardian vrijdag op basis van de verklaringen van een klokkenluider.
De voormalig medewerker, die vanuit China werkte, zegt dat hij de inloggegevens om bij de audiofragmenten te komen in theorie met iedereen had kunnen delen.
In 2019 kwamen meerdere techbedrijven onder vuur te liggen nadat bleek dat audio-opnames, bijvoorbeeld van stemassistenten, door mensen beluisterd werden zonder dat de gebruikers daarvan op de hoogte werden gesteld. Dat gebeurde ook bij Nederlandse audio-opnames van de Assistent van Google en Siri van Apple.
In augustus werd duidelijk dat Microsoft medewerkers naar opnames van Skype, de virtuele assistent Cortana en de Xbox heeft laten luisteren. Volgens The Guardian konden de medewerkers de fragmenten vanuit huis beluisteren en was de toegang tot de gevoelige geluidsopnames niet goed beveiligd.
Microsoft zegt in een reactie aan de Britse krant dat het bedrijf maatregelen heeft genomen, waardoor het beluisteren van de audio-opnames niet meer vanuit huis zou gebeuren.
Heb jij informatie over analyse van audio-opnames?
Heb jij informatie over het beluisteren van Nederlandse audio-opnames door techbedrijven? Je kunt hierover (vertrouwelijk) een e-mail sturen naar stan@nu.nl.
Audio-opnames herleidbaar naar personen
Uit onderzoek van het Vlaamse VRT NWS blijkt dat de Nederlandstalige audio-opnames van de Google Assistent die door mensen beluisterd worden soms zijn te herleiden naar personen. Ook de identiteit van Siri-gebruikers is te achterhalen, blijkt uit onderzoek van NU.nl.
Techbedrijven laten de audio-opnames van hun virtuele assistenten analyseren omdat ze de software op die manier kunnen verbeteren. De analisten beschrijven bijvoorbeeld de woorden die een gebruiker uitspreekt en welke actie daaraan gekoppeld is.