Duizenden ouderen dreigen huurtoeslag mis te lopen
Ouderenbond ANBO helpt mensen na te gaan of ze volgens de nieuwe regels per 1 januari 2020 recht hebben op huurtoeslag. Volgens de organisatie dreigen duizenden ouderen een toeslag mis te lopen, omdat ze niet op de hoogte zijn van de wijzigingen.
Zo'n 1,4 miljoen Nederlandse huishoudens ontvingen in 2018 huurtoeslag, zo is te lezen op de website van de Belastingdienst. Met ingang van het nieuwe jaar hebben ongeveer 115.000 extra huishoudens recht op huurtoeslag, onder wie veel ouderen. Volgens de bond informeert de Belastingdienst mogelijke ontvangers niet actief over de mogelijkheid een huurtoeslag te ontvangen, waardoor veel mensen niet weten dat ze recht hebben op toeslag.
Mensen die al vóór 1 januari 2020 recht hebben op huurtoeslag, krijgen vanzelf de juiste toeslag vanuit de Dienst Toeslagen.
Verhoging inkomensgrens
Door het verhogen van de maximale inkomensgrens met circa 5000 euro komen meer mensen in aanmerking voor huurtoeslag. De ANBO rekent voor dat een alleenstaande AOW'er met een inkomen van 23.000 euro en een huursom van 600 euro per maand (inclusief 12 euro servicekosten) vorig jaar geen recht had op een toeslag, maar nu wél. Die AOW'er kan nu 171 euro huurtoeslag per maand ontvangen.
Met het rekenvoorbeeld op de website van de Belastingdienst, kun je berekenen hoeveel huurtoeslag je kunt krijgen.
Vermogensgrens blijft gelijk
Voor het ontvangen van huurtoeslag mag je in 2020 maximaal € 30.846 aan eigen vermogen hebben. Voor jou en je toeslagpartner (dat is de persoon samen met wie je toeslag aanvraagt) geldt een vermogensgrens van € 61.692. Soms telt een deel van het vermogen niet mee, het zogenoemde 'bijzonder vermogen'. Voorbeelden hiervan vind je op de website van de Belastingdienst.