'Gevaarlijke situaties voor patiënten door personeelstekort in de zorg'
Het tekort aan verpleegkundigen in de zorgsector leidt tot gevaarlijke situaties voor patiënten, schrijft RTL Nieuws zaterdag op basis van eigen onderzoek. Het personeelstekort zou ertoe leiden dat er verkeerde medicijnen worden toegediend en dat er meer ongekwalificeerd personeel aan de bedden staat. Ook zeggen een aantal verpleegkundigen dat er zelfs patiënten zijn overleden door het personeelstekort.
Voor het onderzoek van RTL Nieuws vulden een kleine 8.500 zorgmedewerkers een vragenlijst in. 2.985 van de respondenten zijn werkzaam in Nederlands ziekenhuizen, van wie een krappe negentienhonderd als verpleegkundige.
Een op de vijf verpleegkundigen laat weten door het tekort aan personeel en de hoge werkdruk weleens verkeerde medicijnen te hebben toegediend aan een patiënt. Ook zeggen de verpleegkundigen dat hierdoor medicijnen aan de verkeerde patiënten worden meegegeven.
Dat dit vaker fout gaat, heeft mogelijk te maken met een gebrek aan controle. Voor het toedienen van medicijnen maken ziekenhuizen gebruik van het zogeheten vierogenprincipe, waarbij een tweede verpleegkundige de toediening controleert. Door het gebrek aan personeel zeggen de verpleegkundigen dat dit principe minder vaak wordt toegepast.
Naast fouten met de medicatie komt het volgens duizend van de ziekenhuismedewerkers voor dat zij samenwerken met personeel dat handelingen uit moet voeren die zij door een gebrek aan de juiste diploma's niet kunnen of mogen doen.
Ook zeggen enkele tientallen respondenten dat er patiënten om het leven zijn gekomen door de gevolgen van het personeelstekort. RTL Nieuws kan deze claims echter niet bewijzen, omdat de verpleegkundigen dit alleen anoniem wilden delen en zij geen meldingen of rapporten wilden overhandigen uit angst om hun baan kwijt te raken.