Bosbranden en smeltende ijskappen: dit waren de klimaatrecords van 2019
2019 werd wereldwijd gekenmerkt door een reeks opvallende hitterecords, en opmerkelijke bosbranden verspreid over vier continenten. Bij elkaar opgeteld zijn de bosbranden afgelopen jaar het omvangrijkst in ruim twintig jaar. Bovendien bereikte de wereldgemiddelde temperatuur de een na hoogste notering ooit gemeten.
Dat naderende bosbrandenrecord werd begin november duidelijk, toen na omvangrijke branden in de Amazone, het noordelijk poolgebied en Siberië ook in Californië flinke bosbranden woedden. Deze brandhaarden werden in de afgelopen weken nog in omvang overtroffen door de natuurbranden in het door droogte geplaagde Australië.
2019 komt op plek twee van heetste jaren
In vergelijking met de bosbranden is de gemiddelde temperatuur van 2019 nog extremer. In oktober schreven we op NU.nl dat 2019 op weg was het een na warmste jaar ooit gemeten te worden: een positie die in de laatste drie maanden is verstevigd.
De Amerikaanse weerdienst NOAA gaf het in november een kans van 92 procent dat 2019 op plek twee van heetste jaren zou eindigen. Aangezien ook december op veel plaatsen, waaronder in Europa, Rusland en Australië een uitzonderlijk warme maand is geworden, is die positie nu vrijwel zeker.
Het heetste jaar ooit gemeten blijft vooralsnog 2016. Dat jaar werd de wereldgemiddelde temperatuur onder andere beïnvloed door het natuurlijke fenomeen El Niño, dat een tijdelijke piek geeft in de temperatuurmetingen.