Hoe kies je de beste internetbrowser? 7 browsers op een rijtje
Een internetbrowser is het portaal tot het wereldwijde web, zowel op mobiel als op de laptop. De ideale browser zorgt ervoor dat pagina’s sneller laden of biedt andere extra’s voor een optimale gebruikservaring. Welke browser is de ideale keuze voor jou? Radar vergelijkt 7 internetbrowsers voor desktops en laptops.
Je staat vaak niet stil bij je internetbrowser: een webpagina omgeven met een adresbalk om hyperlinks in te voeren, plus meestal een balk voor je favoriete websites. Toch verschillen de internetbrowsers onderling in performance en extra functionaliteiten die je kunt gebruiken.
De browsers in dit overzicht hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. Een goede internetbrowser bevat de functionaliteiten die jij nodig hebt, maar is vooral een kwestie van smaak.
Hoe stel je een standaard browser in?
Op vrijwel alle computer die draaien op Windows (van Microsoft) of MacOS (van Apple) kun je zelf instellen wat je standaardbrowser is. Als je bijvoorbeeld op een link in een mailtje klikt, dan opent deze link automatisch in je standaard browser.
Je kunt je standaard browser wijzigen door in je browser naar keuze naar instellingen te gaan. Hier staat meestal direct een link om je huidige browser in te stellen als standaard browser. In Windows 10 moet je naar de instellingen van je computer gaan om je standaard browser te wijzigen. Klik op het Instellingen-scherm op Apps > Standaard apps > Webbrowser. Selecteer hier je browser.
Google Chrome
Chrome, de internetbrowser van Google, is wereldwijd de populairste internetbrowser. Dit komt voor een belangrijk deel doordat de browser synchroniseert met je Google-account, zodat je overal (ook op je mobiel) toegang hebt tot je favoriete websites en je surfgeschiedenis. Daarnaast is Chrome een hele snelle browser die ook nog eens minimalistisch is vormgegeven zodat je tijdens het surfen niet onnodig wordt afgeleid.
Chrome bevat bovendien een winkel vol met handige extensies. Via deze optionele uitbreidingen kun je direct zien hoeveel nieuwe mailtjes je hebt zonder dat je naar je e-mailprogramma hoeft te gaan, webpagina’s opslaan zodat je ze later kan lezen of een adblocker kan activeren. Via een adblocker kun je irritante reclames op websites blokkeren.
Toch heeft Chrome ook nadelen. Allereerst vraagt de browser nogal wat rekenkracht van je computer, waardoor het niet een geschikte keuze is op minder krachtige computers. Daarnaast gebruikt Google je internetgeschiedenis om jouw zoekresultaten, advertenties en andere Google-producten te verbeteren. Dit delen kun je overigens uitzetten, maar de gedachte dat Google toegang heeft tot je surfgeschiedenis is niet voor iedereen even prettig.
Firefox
Het marktaandeel van Firefox is de afgelopen jaren gedaald, maar deze opensource webbrowser -die is ontwikkeld door honderden vrijwilligers- is wereldwijd de twee-na-grootste browser, na Chrome en Internet Explorer.
Firefox krijgt elke zes weken een update om de browser zo veilig en snel mogelijk te houden. De internetbrowser bevat net als Chrome handige extensies om je van alle gemakken te voorzien. Qua performance scoort Firefox in de middenmoot. Firefox wijkt qua design af van de concurrentie. Zo heeft de browser bijvoorbeeld nog steeds een losse zoekbalk. In andere browsers (maar ook in Firefox) kun je ook gewoon zoeken door een term in de adresbalk in te voeren.
Microsoft Edge
Microsoft Edge is de opvolger van Internet Explorer en wordt standaard geleverd op Windows 10-apparaten. Edge is bovendien de standaard browser in Windows 10, maar wordt tegelijkertijd niet ondersteund door andere besturingssystemen.
Edge is een snelle browser die ook nog eens plezierig oogt. Het design sluit aan bij het uiterlijk van Windows 10. Helaas ligt het aantal beschikbare extensies niet bijster hoog. Verder richt Microsoft zich met Edge voornamelijk op websites die draaien op moderne website-technieken, waardoor het kan voorkomen dat oudere pagina’s niet of niet goed worden weergegeven.
Microsoft Internet Explorer
Tot halverwege 2016 was Internet Explorer de meest gebruikte browser wereldwijd. Dit komt voor een groot deel doordat Internet Explorer al sinds de jaren negentig de standaard browser is op Windows-computers en het gros van de Windows-gebruikers niet voor een andere browser hebben gekozen.
Internet Explorer is een goed geoptimaliseerde browser voor Windows-computers, die bovendien snel en krachtig is. Bovendien heeft Internet Explorer onder gelijkwaardige omstandigheden minder rekenkracht nodig dan bijvoorbeeld Chrome of Firefox. De grootste beperking van Internet Explorer is de ondersteuning van extensies of beter gezegd het gebrek hieraan.
Apple Safari
Safari is Apple’s tegenhanger van Microsoft’s Internet Explorer en Edge. Safari is de standaard browser op Apple-apparaten.
De browser richt zich met name op de privacy van haar gebruikers. Op haar site omschrijft het bedrijf dit als volgt: 'Privacy en beveiliging is niet iets waar je op moet hopen, het is iets wat je zou moeten verwachten.'
Volgens Apple is de eigen browser op de Mac een stuk krachtiger dan zijn concurrentie. Bovendien zou je langer met je accu kunnen als je surft met Safari, in plaats van Chrome of Firefox.
Opera
De zesde browser in ons overzicht is Opera. Deze browser heeft wereldwijd een marktaandeel van slechts ongeveer anderhalf procent, maar Opera biedt desondanks een hoop functionaliteiten.
Opera heeft een mooi en minimalistisch uiterlijk en bevat daarnaast standaard al een hoop handige functies. Zo heeft de browser een ingebouwde adblocker, een batterijbesparende modus en zijn chatdiensten als WhatsApp of Facebook Messenger ingebouwd in een zijbalk aan de linkerkant van het scherm.
Ook bevat Opera een Turbo modus. Met deze modus bespaar je een hoop data en hiermee kun je bovendien blijven surfen terwijl je op een hele langzame internetverbinding zit. De modus comprimeert namelijk de data die je verbruikt, zodat je zelfs op een instabiele verbinding in bijvoorbeeld dat ene koffietentje kan internetten.
Vivaldi
Een vreemde eend in de bijt is Vivaldi. Deze relatieve nieuweling is niet de snelste, of krachtigste browser. Ook qua ondersteuning van extensies loopt Vivaldi achter op de concurrentie.
Toch biedt deze browser iets unieks ten opzichte van de concurrentie: je kunt het uiterlijk van Vivaldi volledig aanpassen. Van het kiezen van de kleur, tot het verplaatsen van de adresbalk. Je kunt de browser precies zo inrichten als je zelf wil. Volgens het Amerikaanse bedrijf Vivaldi heb je een persoonlijke browser nodig, omdat je nou eenmaal veel tijd besteed op het web. Vivaldi bevat ook een ingebouwde notitiemogelijkheid.
Welke internetbrowser gebruik jij?
Welke internetbrowser gebruik jij meestal? En wat zorgt ervoor dat jij die browser verkiest boven de alternatieven? Laat het hieronder weten in de reacties!