Fotoboek maken? Of toch de cloud? Zo zorg je dat smartphone foto’s niet verloren gaan!
Lang, lang geleden werd er veel tijd gestoken in het maken van fotoalbums. Foto’s afdrukken, inplakken, leuke stickertjes en een handgeschreven tekstje erbij – eigenlijk zonde dat veel foto’s nu op onze telefoons blijven staan. Dus, smartphone foto’s bewaren: hoe pak je dat slim aan?
Eerst: orde in de chaos
Wil jij ook al maanden de foto’s op je smartphone organiseren? Het is een tijdrovend klusje: alle foto’s weggooien die je niet meer nodig hebt en categoriseren wat je wellicht wil laten afdrukken. Gelukkig is er een handige app om je een duwtje in de goede richting te geven: Slidebox (gratis, voor Apple en Android). Volgens velen dé foto-organiseer app. Je gaat razendsnel door je foto’s en ‘swipet’ ze met één beweging in de juiste categorie, óf in de prullenbak. Juist de snelheid hiervan maakt de app zo handig.
Foto’s online opslaan
Wanneer je veel foto’s hebt gemaakt tijdens bijvoorbeeld een vakantie, merk je dit aan de snelheid en het geheugen van je smartphone. Apps lopen misschien vast, of je kunt geen nieuwe foto’s meer maken omdat je geheugen vol is. Als je telefoon niet zoveel geheugen heeft, kun je kiekjes online opslaan, oftewel in de cloud. Daarna verwijder je de foto’s van je telefoon, zodat ze daarop geen ruimte meer innemen. Hoe een cloud precies werkt, lees je in dit artikel. Groot voordeel van het online bewaren, is dat je je foto’s via meerdere computers, smartphones of tablets kunt bekijken. Ook heb je gelijk een back-up, mocht er iets gebeuren met je smartphone. Er zijn een aantal handige websites waar je online je foto’s kunt uploaden en bewaren, de meest bekende zijn:
iCloud
Google Foto’s
Microsoft OneDrive
Dropbox
Tip: Het uploaden van je foto’s kost veel data. Doe dit dus altijd via wifi!
Een fotoboek maken
Het is slim om je foto’s regelmatig af te drukken. Een afgedrukte foto heeft (nog steeds) meer waarde dan een digitaal exemplaar. Via websites zoals Albelli of HEMA kun je snel digitaal een fotoboek maken. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je elk jaar een jaaroverzicht maakt, in de vorm van een fotoalbum. Zo heb je in één keer alle mooie momenten bij elkaar.
Online een fotoboek maken: 3 tips
Geef je foto’s de ruimte. Vooral mooie (vakantie)kiekjes verdienen een eigen pagina. Een bepaald evenement, zoals Koningsdag, is weer wél heel geschikt voor een collage.
Het kost een beetje extra tijd, maar een unieke cover van je fotoboek maakt dat het echt jouw fotoboek wordt.
Websites waar je online een album kunt maken bieden allerlei voorbeelddesigns en effecten. Het is natuurlijk aan jou hoeveel gebruik je hiervan wil maken. Wel is slim om regelmatig pauze te nemen tijdens het maken van je fotoboek om na een halfuurtje weer eens objectief te kijken: leiden de effecten niet te veel af van je beelden?
Instagram-kiekjes aan de muur
Als je een fanatieke Instagrammer bent, heb je vast een telefoon vol mooie foto’s. Hoe leuk is het om hiervan een collage te laten afdrukken? Of om een mooi pakketje te laten maken van de beste foto’s? Via Printagreat kun je snel online afdrukken bestellen van je Instagram-foto’s. Helemaal #2017 dus!
Knippen en plakken: een fotoalbum maken
Wil je juist wél aan de slag met lijm, plakkertjes en leuke stickers? Dan kun je een ouderwets fotoalbum maken. Er zijn veel leuke versiersels en stickers te koop – bijvoorbeeld bij HEMA – om je album extra mooi te maken. Als je een jaarboek wil maken kun je daar het beste gedurende het jaar door aan werken, dan is het minder werk in één keer. Laat telkens wat foto’s afdrukken en plak ze meteen in. Toegegeven: bladeren door je eigengemaakte fotoalbum heeft wel echt iets speciaals, vind je niet?
Telefoonhoesje, koffiemok, koektrommel…
Tegenwoordig kun je het zo gek niet bedenken of je kunt er een foto op laten afdrukken, ook via websites als HEMA en Albelli. Personaliseer je telefoon, je schooltas, je lunchtrommel, sleutelhanger of zelfs een keukenschort – het kan allemaal. Leuk als je een mooie foto hebt die er echt uitspringt: zo kun je er extra vaak naar kijken!
Heb jij nog tips om smartphone foto’s te bewaren? Deel ze hieronder!