Urgenda-directeur Minnesma: Veel tijd verspild tijdens klimaatzaak
Het was afgelopen vrijdag wereldnieuws: voor de derde keer op rij werd Urgenda in het gelijk gesteld in de klimaatzaak. De Nederlandse Staat moet de uitstoot van broeikasgassen sneller verlagen om burgers te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. NU.nl sprak met Urgenda-directeur Marjan Minnesma over de zaak en het vervolg. Kunnen we het doel met één jaar op de klok nog halen?
Het nu definitief bekrachtigde vonnis houdt in dat de uitstoot eind volgend jaar minimaal 25 procent lager moet zijn dan in 1990. De rechter heeft daarmee een harde ondergrens gesteld: om de mondiale opwarming onder de 2 graden te houden, moet de uitstoot van alle rijke industrielanden 25 tot 40 procent lager uitvallen. Boven die minimumgrens van 25 procent heeft de overheid beleidsvrijheid; bij een kleinere afname is het gevoerde beleid strijdig met de plicht om burgers te beschermen.
De rechter weegt daarbij mee dat klimaatverandering op termijn een ernstige bedreiging vormt voor mensen "en de ecosystemen waar mensen van afhankelijk zijn".
Om dat gevaar af te wenden, is internationaal afgesproken de opwarming onder 2 graden te houden. In 2015 is dit zelfs aangescherpt tot 1,5 graden. Om in 2050 op netto 0 uit te komen, moet de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen over tien jaar al bijna zijn gehalveerd. Met de huidige koers komen we echter uit op een opwarming van 3 tot 5 graden.
"Kijk naar Australië en begin je zorgen te maken."
Marjan Minnema, Urgenda-directeur
"Klimaatverandering gaat deze eeuw grote negatieve gevolgen hebben. Ook Nederland onderschreef dat we gevaarlijke gevolgen moeten voorkomen door de temperatuur op aarde niet verder dan 2 graden te laten oplopen", vertelt Minnesma over de oorsprong van de klimaatzaak, die al in 2013 werd ingediend. Later werd dit doel dus bijgesteld naar een opwarming van maximaal 1,5 graden.
"Maar lange tijd deed Nederland niet genoeg. Aangezien de gevolgen zeer groot zijn, vroegen wij de rechter om de Staat te houden aan zijn eigen normen, omdat de Staat een zorgplicht heeft voor zijn burgers en die niet nakwam."