40 graden als gemiddelde temperatuur: hoe extreem is de Australische hitte?
Australië is al sinds november in de greep van aanhoudende bosbranden. Die worden gevoed door extreme droogte en toenemende hitte. Afgelopen week werd het hitterecord van het land zelfs op twee opeenvolgende dagen gebroken.
Maandag werd het 40,9 graden en op dinsdag kwam de temperatuur uit op 41,9 graden. Het gaat daarbij niet om een lokale maximumtemperatuur, maar om gemiddelde temperaturen.
Dat is een belangrijk verschil met het Nederlandse hitterecord dat op 25 juli dit jaar sneuvelde. Toen werd in het Noord-Brabantse Gilze-Rijen een piektemperatuur van 40,7 graden gemeten. Dit is de hoogste notering in een officiële weerhut in Nederland ooit. In De Bilt werd het diezelfde dag 'slechts' maximaal 37, 5 graden. Ook dat was overigens een hitterecord.
Ook in het geval van Australië is het heel uitzonderlijk dat de gemiddelde temperatuur boven de 40 graden uitkomt. Dat komt doordat het land heel groot en bovendien een eiland is. Uit welke richting de wind ook komt, er is altijd een kuststrook die met een matigende toestroom van oceaanlucht te maken heeft.
Er werden in Australië in recente jaren meerdere hitterecords gebroken. Zo werd het in Adelaide op 24 januari 46,6 graden, de hoogste temperatuur ooit gemeten in een hoofdstad van een Australische deelstaat. De extreemste hitte werd echter gemeten in het dorre binnenland van Australië. Afgelopen week werd daar een temperatuur van 50,0 graden genoteerd door het meetstation van de Nullarborvlakte, die haar naam dankt aan de samenvoeging van de Latijnse woorden voor 'geen' en 'bomen'.