Alle geldautomaten 's nachts dicht na serie plofkraken
Alle geldautomaten gaan 's nachts tussen 23.00 en 7.00 uur dicht om plofkraken tegen te gaan. Dat is een van de maatregelen die minister Ferd Grapperhaus (Justitie), minister Wopke Hoekstra (Financiën) en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) maandag aankondigden. De maatregel gaat maandagavond in.
Minder dan 2 procent van de geldopnames vindt 's nachts plaats, waardoor de maatregel volgens de NVB beperkte gevolgen heeft voor de beschikbaarheid van contant geld. "Hoewel dit voor sommigen hinderlijk kan zijn, staat de veiligheid voorop."
Door het uitschakelen van de automaten zijn ze minder toegankelijk, waardoor criminelen minder succes hebben bij een plofkraak.
Volgens de NVB gaat het om een tijdelijke maatregel. Tot wanneer de geldautomaten 's nachts gesloten blijven, is nog niet duidelijk.
Naast de nachtelijke sluiting van de geldautomaten, kondigde de NVB ook aan zoveel mogelijk geldautomaten met een verhoogd risico voor omwonenden te verplaatsen. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om automaten die onder een woning zijn geplaatst.
Daarnaast doet de organisatie samen met de politie versneld onderzoek naar een "effectieve maatregel om bankbiljetten bij een plofkraak onbruikbaar te maken".
Aantal plofkraken flink gestegen in 2019
De maatregelen volgen op een stijging van het aantal plofkraken. In 2019 zijn tot nu toe 71 plofkraken gepleegd, ten opzichte van 43 in 2018.
Vanwege het hoge aantal plofkraken besloot ABN AMRO op 2 december 470 automaten tijdelijk te sluiten. Criminelen hadden het voorzien op een bepaald type geldautomaat van de bank.
Dat zag ook Jos van der Stap, landelijk coördinator overvallen bij de politie. Hij omschreef het hoge aantal plofkraken dit jaar als een "wapenwedloop tussen een grote groep volhoudende criminelen en beveiligingsmaatregelen van banken en politie".
Hij verwachtte dat de criminelen na de sluiting van de geldautomaten van ABN AMRO hun pijlen zouden richten op automaten van andere banken.
'Geldautomaten in uitgaansgebieden 's nachts beschikbaar houden'
Hoewel de sluiting van de geldautomaten volgens de betrokken partijen beperkte gevolgen hebben voor de beschikbaarheid, betekent het wel dat mensen tussen 23:00 en 07:00 uur niet kunnen pinnen.
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zegt in een reactie aan NU.nl begrip te hebben voor de noodmaatregel, en de veiligheid van burgers voorop te stellen.
Toch vindt de branchevereniging voor de horeca het belangrijk dat geldautomaten en, daarmee contant geld, 's nachts beschikbaar blijven rondom uitgaansgebieden.
"KHN hoopt dat deze noodoplossing van korte duur is en dat er snel een oplossing voorhanden komt om bankbiljetten bij een plofkraak onbruikbaar te maken, om veiligheidsrisico's voor omwonenden te minimaliseren."