Geldautomaten 's nachts buiten werking om plofkraakrisico
Geldautomaten van banken en Geldmaat worden per direct 's nachts buiten werking gesteld in de strijd tegen plofkraken. Tussen 23.00 uur en 07.00 uur staan automaten uit waardoor het voor criminelen lastiger wordt om tot een succesvolle kraak te komen. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).
De automaten worden wel uitgezet, maar niet leeggehaald, benadrukt een NVB-woordvoerder desgevraagd. Hij meent dat met het uitzetten van de automaten het voor plofkrakers evengoed moeilijker wordt om geldautomaten met succes leeg te halen. Verdere details gaf hij niet. Bekend is dat plofkrakers via de geldlade een explosief naar binnen proberen te schuiven. Als die dichtblijft, kan dat niet.
Afstorten van losse bankbiljetten, wat bij sommige automaten kan, is 's nachts niet meer mogelijk. De openingstijden van kluizen waar zogeheten 'sealbags' door zakelijke bankklanten afgestort kunnen worden, blijven ongewijzigd.
Radar over plofkraken
Plofkraken zijn een groeiend probleem, maar is geldvernietiging de oplossing? Radar vroeg buurtbewoners naar alternatieve oplossingen. Bekijk de reportage over plofkraken.
Nachtsluiting beperkt beschikbaarheid contant geld niet
De nachtsluiting heeft volgens de NVB beperkte gevolgen voor de goede bereikbaarheid en beschikbaarheid van contant geld. Minder dan 2 procent van alle geldopnamen bij automaten die buiten staan, vindt 's nachts plaats. Het sluiten van de automaten gebeurt volgens de NVB met bijzondere aandacht voor 'een goede bereikbaarheid en beschikbaarheid van contant geld'. Ook worden automaten die op plekken staan waar een verhoogd risico geldt voor omwonenden zoveel als mogelijk naar veiligere locaties verplaatst.
Geld onbruikbaar na plofkraak
Banken, Geldmaat, toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) en de politie doen verder versneld onderzoek naar een nieuwe maatregel om bankbiljetten bij een plofkraak onbruikbaar te maken, zodat er voor criminelen niets meer valt te halen. Doel is deze maatregel zo snel mogelijk toe te passen.
'Plofkraken ondermijnen onze samenleving,' zegt NVB-voorzitter Chris Buijink. 'We kunnen er niet in berusten dat er elke paar dagen een explosief af gaat in ons land, niet zelden in de buurt van woningen. Ik ben daarom blij dat we vandaag met de ministers en alle betrokken publieke en private instellingen een front vormen tegen deze ontwrichtende vorm van criminaliteit.'
Hoeveel pinautomaten zijn er nog?
Hoewel het aantal pinautomaten de afgelopen jaren snel is afgenomen, heeft nog bijna iedereen een pinautomaat in de buurt staan. Vroeger kwam het vaker voor dat er meerdere pinautomaten bij elkaar in de buurt stonden. Veel van die dubbelingen zijn weggehaald, schrijft het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) in een recent rapport. Daardoor staat in 99,5 procent van Nederland nog altijd een pinautomaat binnen een straal van 5 kilometer.
Eind september kon op bijna 8000 locaties geld worden gepind, inclusief zo'n 1300 bankkantoren. Vijf jaar geleden waren het er volgens De Nederlandsche Bank (DNB) nog bijna 11.000.
Contant betalen in zijn algemeenheid is al jaren op zijn retour. In 2015 betaalden Nederlanders voor het eerst vaker met de pinpas dan cash. Sindsdien is het verschil alleen maar groter geworden. Vorig jaar werd 4,3 miljard keer met de pinpas betaald en 2,5 miljard keer met contant geld.
Pubers en ouderen betalen nog veel contant
Vooral pubers en ouderen vanaf 65 jaar betalen nog veel met euromunten en biljetten. Zij doen dat in ongeveer de helft van de gevallen. Jongvolwassenen van onder de 35 doen dit ongeveer een kwart van de keren. Laagopgeleiden betalen het meest met cash en hoogopgeleiden het minst. Maar bij al deze groepen wint pinnen aan populariteit.
Radar deed ook onderzoek naar het gebruik van contant geld. Uit die peiling bleek: Meer dan de helft (56%) van de pollrespondenten heeft altijd contant geld op zak.
Ondanks de almaar stijgende populariteit van pinnen, kan er nog bijna overal contant worden afgerekend. Het leeuwendeel van de winkeliers wil dat ook zo houden, blijkt uit een enquête van DNB.