Rapport: Digitaal politiesysteem van 44 miljoen euro nodeloos ingewikkeld
Een nieuw digitaal politiesysteem dat al zeven jaar in ontwikkeling is en al tientallen miljoenen kostte wordt door het Bureau ICT-toetsing (Bit) als zodanig risicovol, nodeloos ingewikkeld en duur ervaren, dat de politie ermee moet stoppen. Het advies van Bit staat inmiddels online.
Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) zegt in een reactie tegen Trouw dat hij het systeem wil verbeteren, maar niet de stekker eruit gaat halen. Hij wil een extern bureau instellen om onderzoek te doen naar verbeteringen.
Het gaat om het Operationeel Politie Platform (OPP) waar het korps straks massaal gegevens op kan bewaren. Administratieve taken, zoals het verwerken van bekeuringen, zouden daardoor veel sneller afgehandeld worden omdat het systeem het merendeel van de informatie al voor de agenten invult.
Er is al 44 miljoen euro in het systeem geïnvesteerd. Het Bit zegt de ambitie van de politie voor het digitaliseren te begrijpen, maar noemt de gemaakte keuzes "onverstandig". Zo zou er 16 miljoen euro zijn uitgetrokken om twee apps te bouwen op basis van het OPP, terwijl dat veel goedkoper had gekund.
Het Bit adviseert om het idee van "volledige vervanging" van de politiesystemen door OPP los te laten. De politie zou meer gebaat zijn bij meerdere kleinere systemen die goed samenwerken.
'Zelfde systeem, verschillende eisen'
Rechercheurs en agenten moeten met hetzelfde systeem werken, terwijl zij verschillende eisen hebben, constateert het Bit. Ook werkt het Operationeel Politie Platform met een eigen programmeertaal. Dat betekent dat specialisten bij de politie zelf onderdelen met "complexe aspecten" zoals data-integriteit moeten ontwikkelen en bijhouden.
De eigen programmeertaal maakt het ontwikkelen "ingewikkelder dan noodzakelijk", aldus het Bit. Ook heeft "de ontwikkelaar veel minder
gereedschappen voor foutdetectie, -diagnose en -herstel dan bij een gangbare ontwikkelomgeving."
Het zou bovendien moeilijk zijn en tijd kosten om nieuwe programmeurs te vinden, omdat deze eerst moeten worden opgeleid.