Hoe laat je een huurhuis achter?
Als de eigenaar van een huurwoning overlijdt, hoe moet je dat huis dan achterlaten? Moet dan alleen de woning worden leeggehaald of moet bijvoorbeeld ook de zonnewering worden verwijderd?
Deze situatie overkwam luisteraar Marie-Louise Hagen, wier vader eerder dit jaar overleed. Ze had het huis leeggehaald en de huur opgezegd, maar later kreeg ze een brief dat er mogelijk voor 1000 euro exclusief BTW aan herstelwerkzaamheden uitgevoerd moest worden. De uiteindelijke factuur viel uit op 2175,23 euro, een schok voor Marie Louise. Er zou namelijk onder andere een zonnescherm opgehangen zijn, maar volgens Marie-Louise hing dat er al toen haar vader in het huis trok.
Controleer de opnamestaat
Marcel Trip van de Woonbond stelt voor om te controleren of er aan het begin van de periode een opnamestaat is gemaakt. Dit is een beschrijving van het gehuurde, waarin bijvoorbeeld informatie over het sanitair en de cv-ketel staat. Informatie over het al dan niet aanwezig zijn van een zonnescherm kan er ook in staan, zoals of het bij het huis hoort of is overgenomen van een vorige huurder.
Bewijslast bij verhuurder
Als er geen opnamestaat is, dan moet de woning in een 'goede staat' worden achtergelaten. De definitie hiervan is natuurlijk subjectief, maar het is aan de verhuurder om te bewijzen dat een woning niet in een goede staat achtergelaten is.
Dat de bewijslast bij de verhuurder ligt, is pas sinds 1 augustus het geval. Woonde je daarvoor al in je huidige huurhuis, dan is het aan de huurder om zijn 'onschuld' te bewijzen. In dat geval kun je bijvoorbeeld op zoek gaan naar foto's of andere vormen van bewijsmateriaal.
Zo moet je je huurwoning opleveren
Hoe je de woning precies moet opleveren, hangt af van of er aan het begin van de huurovereenkomst een beschrijving in de vorm van een opnamestaat of inspectierapport gemaakt is. In dat geval moet hij in dezelfde staat worden opgeleverd.
Zijn er dingen door normaal gebruik versleten, dan is de huurder hier niet voor verantwoordelijk. Als er dingen door de huurder aan het huis veranderd zijn en de verhuurder daar schriftelijke toestemming voor gegeven heeft, dan mag dit zo achtergelaten worden. Zo niet, dan moeten de veranderingen ongedaan worden gemaakt.
Wanneer er geen beschrijving of opnamestaat is, moet de woning in een 'goede staat' worden achtergelaten.