Twintigers zijn het vaakst cliënt van Slachtofferhulp
Een op de vijf cliënten van Slachtofferhulp Nederland is tussen de 20 en 30 jaar. Daarmee maakt deze leeftijdscategorie het meeste gebruik van de diensten van de hulpverleningsorganisatie. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag heeft gepubliceerd.
In 2018 hebben meer dan 36.000 twintigers hulp gezocht en gekregen van Slachtofferhulp. Twintigers hebben vooral te maken met geweldsincidenten. Een kwart van alle slachtoffers die met geweld te maken hebben gehad en die bij Slachtofferhulp aankloppen, is in de twintig.
Ouderen vanaf vijftig jaar hebben vooral te maken met vermogensdelicten zoals diefstal, fraude en oplichting. Van alle aangemelde cliënten voor deze categorie is 45 procent boven de vijftig jaar.
Bijna 172.000 mensen geholpen in 2018
In 2018 heeft Slachtofferhulp Nederland bijna 172.000 mensen geholpen met de nasleep van een trauma. Driekwart van de cliënten die Slachtofferhulp krijgt, heeft te maken gehad met geweld of een vermogensdelict. Het overige kwart krijgt hulp na een verkeersongeval, een zedendelict of een ander delict.
Het grootste gedeelte van de cliënten die contact had na een zedendelict is tiener. 43 procent is tussen de 10 en 20 jaar oud. Ook twintigers zijn met 25 procent oververtegenwoordigd in deze categorie.
De meeste cliënten, 54 procent, is man. Zij hebben vaker contact met Slachtofferhulp in verband met verkeersongevallen en vermogens- en geweldsdelicten. Bij zedenmisdrijven zijn vrouwen veruit in de meerderheid. 87 procent van de slachtoffers in die categorie die in contact met Slachtofferhulp is geweest is een vrouw.