Zes keer minder kans op zwangerschap?
'Ruim zes keer minder kans op zwangerschap dan als je niets doet na onbeschermde seks.' Dat staat er in de Etos op het schap van morning-afterpil ellaOne. Maar waar haalt de Etos die cijfers vandaan?
Om de claim nog bijzonderder te maken, ligt er naast ellaOne ook nog een andere morning-afterpil in het schap van de Etos, genaamd Norlevo. Daarbij staat dat je twee keer minder kans hebt om zwanger te worden na onbeschermde seks. Die pil is met een prijs van 15 euro goedkoper dan de 20 euro die je voor ellaOne moet neertellen.
Minder dan een procent verschil
Radar vraagt het aan Mieke Kerkhof, schrijfster en gynaecoloog. Zij snapt de claims niet echt. Uit onderzoek blijkt dat wanneer vrouwen binnen 72 uur na onbeschermde seks een van de middelen innemen, 1,8 procent van de ellaOne-gebruikers en 2,6 procent van de Norlevo-gebruikers zwanger wordt. Wel lijkt ellaOne ook tussen de 72 en 120 uur nog te werken.
Preventief gebruik
Kerkhof raadt het gebruik van een een morning-afterpil als preventief voorbehoedsmiddel ten zeerste af. Volgens haar is het uitsluitend als noodmiddel bedoeld. De ovulatie wordt met het middel uitgesteld, maar er heeft wel eicelrijping plaatsgevonden. Met een gewone anticonceptiepil rijpt er geen eicel, waardoor het veel betrouwbaarder is.
Bijwerkingen
Ondanks dat je een morning-afterpil zonder recept in de drogisterij kunt krijgen, is het middel niet zonder bijwerkingen. Veel gebruikers krijgen erdoor last van hoofdpijn en volgens Kerkhof moeten met name mensen met astma en leverfunctiestoornissen uitkijken met ellaOne.
Wat is het betrouwbaarste anticonceptiemiddel?
Het betrouwbaarste anticonceptiemiddel is volgens Kerkhof het koperhoudende spiraaltje. Om dat te laten inbrengen, moet je alleen wel naar de dokter.