Zo leer je je (klein)kind om te gaan met geld
Scholieren moeten standaard kennis krijgen bijgeleerd over financiële zaken. Daarvoor pleit het Verbond van Verzekeraars samen met het Nibud. Dit moet volgens de organisaties op school gebeuren, maar wat kun je zélf doen om je (klein)kind om te leren gaan met geld? We zetten een aantal tips voor je op een rij.
Zo'n twintig procent van de Nederlandse 15-jarigen blijkt niet de basiskennis te hebben om alledaagse financiële beslissingen te nemen, blijkt uit een onderzoek van de Wereldbank.
Niet 'financieel doodknuffelen' maar 'financieel laten survivalen'
Het is niet goed voor een kind om altijd alles maar te krijgen, stelt Radar-columniste Erica Verdegaal. Volgens de econoom moet je kinderen dan ook niet 'financieel doodknuffelen'.
Het is namelijk nog maar de vraag hoe een kind in de toekomst om zal gaan met geld, als die hier van jongs af aan geen problemen mee heeft gekend. Het klinkt flauw, maar je leert niet omgaan met geld als je nooit zelf om hebt moeten gaan met geld. 'Net zomin je leert fietsen door achterop te zitten bij papa', aldus Erica.
Lees de column: 'Kinderen: knuffel ze financieel niet dood'
Erica stelt dat je vooraf moet afspreken wat je kind krijgt voor zak- en kleedgeld. Daarna moeten ze financieel survivalen: 'kinderen moeten zichzelf redden'. Je kan natuurlijk wel hulp en advies bieden, maar leer je kind de verantwoordelijkheid die gepaard gaat met het maken van financiële keuzes.
De mening van Radar-lezer Toon sluit hierbij aan: 'Laten struikelen en leren om hiermee om te gaan', adviseert hij via WhatsApp.
Maak afspraken over zak- en kleedgeld
Mary laat via WhatsApp weten hoe haar zakgeldmodel eruitziet: 'Wij geven onze kleinkinderen op de middelbare school per maand net zoveel zakgeld als ze oud zijn. Dus als ze 13 zijn €13. Leuk hè?'
Des te ouder het kind is, des te meer zakgeld hij of zij krijgt, maar wat is nu een juist bedrag? Radar Radio geeft je tips! Bekijk het fragment.
Helpen met sparen
Hoe kan je ervoor zorgen dat je kinderen het belang van sparen snappen, en hier ook zelf mee aan de gang gaan? Radar-lezer Mery: 'Ik laat ze een paar keer per jaar het geld in hun spaarpot tellen, zodat ze het bedrag zien groeien. Hierdoor vinden ze het vaak zonde om er iets uit te halen!', zo laat ze weten via WhatsApp.
Radar schreef eerder een artikel met tips hoe je je kind kan helpen met sparen.
7 tips hoe je je kind kan stimuleren om te sparen
Geld verdienen met werken
Anette (via WhatsApp) is meer van het principe 'heitje voor een karweitje': 'Werkjes laten doen voor de centjes'
Lees hier ook de column van Hanneke van Veens over eerste ervaringen met werken voor je geld.
Maak gebruik van diensten overheid
De Week van het Geld is een jaarlijks initiatief om kinderen te leren hoe ze om kunnen gaan met geld, maar gedurende het hele jaar kun je op bijbehorende site handige info vinden.
Zo is daar een lijst van activiteiten te vinden, zoals een oefening met het opstellen van een begroting voor Prinsjesdag. Ook staan daar veel tips en aanvullende informatie, bijvoorbeeld over hoe je je kind leert omgaan met verleidingen en hoe je het best om kan gaan met het geven van zakgeld. Hoe leer je je kind omgaan met geld?
Het Nibud heeft een speciale site voor scholieren. Hierop kunnen ze onder anderen een test doen om te kijken wat voor 'geldtype' ze zijn, wat ze zelf moeten regelen vanaf dat ze 18 zijn en wat de gevaren zijn van lenen.