Plofkraken zijn een groeiend probleem, maar is geldvernietiging de oplossing?
Plofkraken komen tegenwoordig zo vaak voor dat banken uit voorzorg geldautomaten weghalen. Dat is een maatregel die voor consumenten én ondernemers onhandig uitpakt. Een ander idee is om geld waardeloos te maken bij een ontploffing. Maar is dat de oplossing? In Amsterdam-West, waar recent drie plofkraken plaatsvonden, vragen we buurtbewoners naar alternatieve oplossingen.
Een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) bevestigde woensdag berichtgeving door Nieuwsuur dat er verschillende methodes in onderzoek zijn voor het vernietigen van geld dat plofkrakers proberen te bemachtigen. Door de buit onbruikbaar te maken, zou het aantal plofkraken wellicht teruggedrongen kunnen worden.
Momenteel zijn de regels voor het vernietigen van geld zeer streng. Nederlandse banken praten daarom ook met toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) over aanpassing hiervan.
Zwaardere middelen
Volgens de NVB hebben banken de laatste jaren hun geldautomaten steeds beter beveiligd. Het gevolg is dat plofkrakers ook steeds zwaardere middelen gebruiken. 'Dan komt een moment dat de grens van wat nog veilig is, wordt bereikt en moet je naar alternatieven kijken', aldus de zegsman.
Onlangs maakte ABN AMRO bekend dat het honderden geldautomaten sluit vanwege het risico op plofkraken. In totaal gaat het om 470 automaten, de helft van alle geldautomaten van de bank. Het type automaat dat ABN AMRO nu buiten bedrijf stelt was de laatste tijd een geliefd doelwit voor plofkraakcriminelen.
Pinautomaten naar binnen verplaatsen of harder optreden?
We maken een rondgang langs bewoners van Amsterdam-West, waar in de laatste maanden drie plofkraken plaatsvonden. Eén van de suggesties voor alternatieve oplossingen is om de geldautomaten naar binnen te verplaatsen, zodat ze alleen tijdens winkelopeningstijden beschikbaar zijn. Andere Amsterdammers vinden dat harder optreden nodig is. 'De huidige aanpak is gewoon te soft.'