Trumps importheffingen raken Fransen het hardst, Nederland amper geraakt
De Amerikaanse importheffingen van 7,5 miljard dollar (6,81 miljard euro) als reactie op de illegale staatssteun van de Europese Unie aan vliegtuigbouwer Airbus raken Frankrijk het hardst. De heffingen van de Amerikaanse president Donald Trump raken Nederland amper, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.
Frankrijk vangt met 2,7 miljard euro de grootste klap op. Producten als Franse wijn, maar ook vliegtuigen vallen onder de heffingen, stelt het CBS. Duitsland en het Verenigd Koninkrijk worden met respectievelijk 28 en 20 procent van de totale exportwaarde ook hard geraakt.
Slechts 0,5 procent van de getroffen export, volgens het CBS zo'n 38 miljoen euro, raakt Nederlandse exportgoederen. Bij de cijfers van het CBS gaat het alleen om directe export; toeleveranciers voor exporteurs in andere landen zijn niet meegenomen, aldus het CBS.
Importheffingen raken vooral alcoholische dranken
De importheffingen van Trump raken voornamelijk de export van alcoholische dranken (3,6 miljard euro), gevolgd door vliegtuigen (3,5 miljard euro), voeding (1,4 miljard) en machines (0,5 miljard).
Frankrijk en Duitsland worden het meest geraakt door heffingen op vliegtuigen, het Verenigd Koninkrijk voor het overgrote deel door heffingen op alcohol. Nederland krijgt te maken met een heffing op specifieke soorten kaas, zoals Emmentaler, en kaasvervangers.
Heffingen vanwege illegale subsidies aan Airbus
De Amerikaanse importheffingen op Europese producten werden begin oktober goedgekeurd door de Wereldhandelsorganisatie (WTO). De heffingen werden goedgekeurd nadat de WTO concludeerde dat de Europese Unie vliegtuigbouwer Airbus jarenlang had voorzien van illegale subsidies.
De beslissing maakte deels een eind aan de strijd die al vijftien jaar wordt gevoerd over steunprogramma's aan vliegtuigbouwers Airbus en Boeing. Laatstgenoemde werd gesubsidieerd door de Verenigde Staten. De WTO oordeelt begin 2020 hoe hoog de tarieven mogen zijn die de EU mag heffen als reactie op die illegale subsidies.