Songtekstsite Genius klaagt Google aan om het kopiëren van teksten
Songtekstsite Genius klaagt Google en LyricFind aan, dat schrijft nieuwswebsite The Verge dinsdag. Genius vraagt om 400 miljoen euro (ruim 360 miljoen dollar) schadevergoeding omdat Google songteksten van de website zou kopiëren en gebruiken in zoekresultaten.
Eerder dit jaar beschuldigde Genius Google al van het kopiëren van teksten. Google zou al een paar jaar songteksten van Genius gebruiken om boven de zoekresultaten weer te geven, zeggen makers van de website. Als gebruikers googelen naar de tekst van een liedje, verschijnt die in een apart kader. Mensen kunnen de tekst dan direct lezen, zonder door te klikken naar een website.
In de klacht stelt Genius nu dat het gedrag van Google niet alleen in strijd is met zijn servicevoorwaarden, maar ook profiteert van de "tien jaar en tientallen miljoenen dollars" die Genius heeft besteed om zijn bedrijf en zijn database op te bouwen. Daardoor komt het volgens het bedrijf neer op oneerlijke concurrentie.
Daarnaast wil Genius een permanent rechterlijk bevel tegen LyricFind. Dat bedrijf levert liedteksten aan derden, waaronder Google, maar plukt deze teksten volgens Genius regelmatig van hun website af. Met het rechterlijke bevel wil het bedrijf dit misbruik van LyricFind verbieden.
Een watermerk in morsecode
Genius kan liedteksten die van hun website zijn gehaald volgen met een slim watermerk. In hun songteksten wisselen ze het gebruik van rechte en kromme apostrofs op een specifieke manier af. De haakjes kunnen volgens de site worden omgezet in morsecode. De tekens betekenen dan samen 'red-handed' (op heterdaad).
Genius is een van de bekendste websites waarop songteksten verzameld worden. De site bestaat sinds 2009 en specialiseerde zich in de beginjaren op rapteksten. Inmiddels zijn er songteksten uit veel verschillende muziekgenres te vinden.
Google heeft nog niet op de aanklacht gereageerd. Op eerdere beschuldigingen reageerde het bedrijf dat de songteksten door partners, waaronder LyricFind, worden geselecteerd. "We nemen de kwaliteit van informatie en makers heel serieus en we houden onze licentiepartners verantwoordelijk", schreef Google toentertijd.