Schuldenaar betaalt extra kosten bij doorverkoop schuld
Mensen die in de schulden zitten komen daar steeds dieper in als hun schuldeisers openstaande rekeningen aan elkaar verkopen. De kosten om dat aan de schuldenaar te vertellen moet de schuldenaar zelf betalen. Het CDA gaat Kamervragen stellen.
Het klinkt misschien gek dat je schulden kunt verkopen, maar in de schuldenwereld is dat een normale gang van zaken. Het gevolg is dat bij mensen die al een schuld hebben het bedrag steeds verder oploopt dat zij moeten betalen.
Advocaat Caspar Janssens legt uit hoe dat werkt: 'Iedereen kan een schuld – wat juridisch gezien een vordering heet – overdragen aan iemand anders. Je betaalt dan je schuld aan die andere persoon, die de vordering op jou heeft gekregen. De overdracht van zo'n vordering moet op een zeker moment worden meegedeeld aan degene die moet betalen, om te voorkomen dat hij aan de oude schuldeiser betaalt.' Wel is het zo dat dit geld kost.
Doorverkopen schulden kost schuldenaar veel geld
Daar kwam Marieke achter. Zij heeft een schuld bij Zalando en moet die in maandelijkse termijnen afbetalen. 'Ineens stond er een deurwaarder voor m'n huis, die zei dat de vordering van het ene bedrijf van Zalando aan het andere bedrijf van Zalando was verkocht.' Toen ze de overhandigde brief goed las zag ze dat ze 78,75 euro voor deze mededeling moest betalen.
Volgens Janssens mag de deurwaarder op deze manier werken. 'Wettelijk gezien mag het dus wat de deurwaarder doet, maar ik vind het bepaald niet netjes dat je consumenten, die toch al in de financiële problemen zitten, op deze manier opzadelt met extra kosten. Die mensen hebben weliswaar niet betaald, maar daarvoor zijn ze al eens veroordeeld. Dit soort extra kosten zouden daar niet bij moeten horen.'
CDA: zo snel mogelijk wet wijzigen
Daar is René Peters, Tweede Kamerlid van het CDA, het mee eens. 'Ik vind dat de schulden van mensen veel te groot worden en daar moeten we vanaf. Ik kan avondenlang vertellen over alles wat daarbij misgaat. De schulden kunnen oplopen tot enkele tienduizenden euro's. Er komt nu een wetswijzing aan die moet regelen dat deze kosten tot het verleden behoren.'
Het wetsvoorstel ligt al bij de Tweede Kamer, maar een beslissing is nog niet genomen. Peters: 'Laat het helder zijn: het moet zo snel mogelijk op de agenda. Een bedrag van tachtig euro klinkt niet hoog, maar voor mensen in de schulden is dat zeker geen peanuts. We moeten goed nadenken over wat dit met het bestaansminimum doet'. Peters gaat hierover binnenkort vragen stellen aan staatssecretaris Tamara van Ark (VVD).
Helaas kunnen consumenten wiens schuld verkocht wordt aan een ander bedrijf hier niks aan doen. Peters: 'Dat het medegedeeld wordt als de schuld wordt verkocht lijkt me logisch, maar wat mij betreft hoeft dat niet aan de deur worden gedaan. Het kan ook via de mail.'