Wiebes: klimaatdoelen worden niet bedreigd door overname Eneco
Het zou 'armoedig' zijn als Nederland voor het halen van de klimaatdoelen volledig afhankelijk zou zijn van de aandeelhouders van Eneco. De overname van de energieleverancier door het Japanse conglomeraat Mitsubishi en energiebedrijf Chubu heeft dan ook geen invloed op de klimaatdoelen.
Dat zegt minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) in debat met de Tweede Kamer. Een aantal parlementariërs had zorgen geuit over de mogelijke gevolgen van de overname voor de energietransitie in Nederland. Die zorgen zijn nergens voor nodig, vindt de liberale bewindsman.
'De overheid regelt dat iedere partij zich voegt naar de doelen die wij gesteld hebben in het klimaatakkoord', aldus Wiebes. 'We gaan niet op de knieën bij iedere aandeelhouder of-ie alsjeblieft iets nuttigs wil doen.' Het is volgens de minister ook niet automatisch het geval dat buitenlandse aandeelhouders andere doelen hebben.
Greenpeace bezorgd om overname
Ook Greenpeace is niet gerust op de overname. De milieuorganisatie baseert zich vooral op de activiteiten van de bedrijven in Japan. Bij de overname beklemtoonde Eneco zelf juist de voornemens van de bedrijven om de duurzame koers door te zetten. In de Kamer leven ook zorgen over andere mogelijk negatieve aspecten van de deal. CDA-Kamerlid Agnes Mulder vroeg zich af of de Nederlandse belangen genoeg gewaarborgd worden en hoelang de voorwaarden gelden waar Mitsubishi zich aan moet houden.
Partijen als SP en GroenLinks hebben al een los debat aangevraagd met Wiebes over de mogelijke consequentie van de aanstaande overname. De 44 gemeenten die de aandelen in handen hebben, moeten groen licht geven voor het bod van de bedrijven, Wiebes zelf heeft uiteindelijk het laatste woord over de deal.