Kat maakt veel dierlijke slachtoffers: uitlaten of binnenhouden?
Katten zijn echte jagers en kunnen daardoor schade aan de natuur veroorzaken. Juristen stellen zelfs dat het volgens Europese regels voor natuurbescherming illegaal is om je kat ongecontroleerd naar buiten te laten gaan. Moet je je kat dan binnenhouden? Zijn er oplossingen om ervoor te zorgen dat je kat minder dierlijke slachtoffers maakt? Maggie Ruitenberg van het Katten Kenniscentrum Nederland geeft antwoord.
Het is niet voor elke kat noodzakelijk om naar buiten te gaan. Als een huis voldoende uitdaging en mogelijkheden tot natuurlijk gedrag biedt, is dit voor een deel van de katten voldoende. Daarnaast vinden sommige katten het niet fijn om naar buiten te gaan, bijvoorbeeld omdat ze van nature vrij angstig zijn.
Het is per kat verschillend of en hoelang hij binnen kan zitten. Dit heeft volgens Ruitenberg te maken met de genetische aanleg en de leeftijd van het dier. De ene soort is energieker dan de ander. Als je je kat binnenhoudt, is het van belang om je kat voldoende te vermaken. Een kat moet vooral zijn basisactiviteiten kunnen uitvoeren, zoals onderzoeken en jagen.
Kat actief houden om jachtinstinct te verkleinen
Je kunt een kat binnen actief houden door zijn jachtgedrag uit te lokken en voldoende afwisseling te bieden. Met simpele middelen als het wegrollen van een propje papier of een kurk van een fles kan een kat al in een deel van zijn jaagbehoeften voorzien.
Ruitenberg geeft als tip om vooral vaak met je kat te spelen en daarbij gebruik te maken van alles wat je kat toch al aantrekkelijk vindt om mee te spelen. Een pen, een kattensnoepje in een papieren prop, een kattensnoepje wegrollen en dergelijke. Als het maar beweegt en je kat het leuk vindt. Hierdoor daag je je kat uit om actief te gaan jagen. Als een kat gedurende de dag voldoende jachtgedrag kan vertonen, wordt de kat minder fanatiek. Als je kat toch naar buiten gaat, is het overigens niet te garanderen dat je kat minder achter vogels en muizen aangaat.
Kun je katten uitlaten?
Het is per kat verschillend of hij uitgelaten wil worden. Een kat is in tegenstelling tot een hond geen groepsdier en heeft een vast territorium. Wanneer je uit zijn territorium loopt, heeft een kat de neiging om zich in eerste instantie te verstoppen. Daarnaast zijn de routes die katten van nature afleggen, denk aan struiken en verhogingen, minder geschikt om te lopen als een kat aan een tuigje zit. Wanneer een kat een bedreiging, zoals een grote hond tegenkomt, wil hij alleen maar wegrennen. Dit is niet ideaal als de kat aan een tuigje zit. Volgens Ruitenberg maakt dit veel katten niet geschikt voor een tuigje.
Belletje als oplossing?
Als het niet mogelijk is om je kat binnen te houden en je wilt toch dat hij minder dierlijke slachtoffers maakt, zou je denken dat een belletje aan de halsband een mogelijke oplossing is. Door het geluid kunnen vogels en muizen de kat aan horen komen. Ruitenberg vermoedt dat een belletje in de praktijk niet effectief is, omdat de kat in zijn aanval zo stil en snel op zijn prooi afgaat, dat het dier geen kans heeft te vluchten. Daarnaast vermoedt ze dat katten een belletje, gezien hun gevoelige oren, niet prettig vinden.
Wat volgens Ruitenberg wel helpt voor een jagende kat is het afzetten van je tuin. Zo kan je kat wel naar buiten en beperk je de eventuele schade die hij aanricht. Ook de effectiviteit van deze maatregel is per kat verschillend, sommige katten vinden altijd een plekje om te ontsnappen.