'Huisartsen hebben moeite met doorverwijzen patiënten'
Huisartsen hebben steeds meer moeite om kwetsbare patiënten als dementerende ouderen, psychiatrische patiënten, chronisch zieken en jongeren met psychische problemen door te verwijzen naar de juiste zorg. Ze stuiten op onderbezetting, vragen over wie als eerste verantwoordelijkheid moet nemen, afhouden en bureaucratie, waarschuwt artsencomité Het Roer Moet Om.
De dokters zouden gemiddeld wel drie uur per week kwijt zijn aan wanhopige zoektochten naar passende hulp voor met name gecompliceerde gevallen en soms wel vijf uur.
'Duizenden kwetsbare patiënten blijven daardoor vaak maanden verstoken van tijdige, adequate zorg', aldus een zegsman. Dinsdag biedt het comité een petitie over het probleem aan aan de Tweede Kamer. Het baseert de eigen conclusies op de uitkomsten van een peiling, waarop meer dan 2000 dokters reageerden.
Verwijsproblemen
'Bijna 80 procent van de ondervraagden liep tegen verwijsproblemen aan bij ziekenhuizen en ggz-instellingen, de helft bij thuiszorg- en verpleeghuisinstellingen en tussen een derde en een kwart bij jeugdzorg, het sociaal domein en verslavingszorg', aldus de woordvoerder. Moeilijkheden zijn er helemaal bij het doorverwijzen van mensen met meerdere problemen. De vraag wordt dan vaak opgeworpen waar hij of zij dan het eerst naartoe moet.
'Samenhang zorginstanties verdwenen'
Huisartsen zien dat de collega-hulpverleners 'niet zozeer uit onwil of onkunde doorverwijzingen niet accepteren, maar dat door verkokerde aansturing en financiering, capaciteitsproblemen, bezuinigingen en alom gehuldigd concurrentiedenken de samenhang tussen de zorginstanties is verdwenen', aldus het comité.
De organisatie heeft ook een aantal verhalen gebundeld over dit 'stille drama', dat volgens een woordvoerder buiten de spreekkamer nog niet genoeg is opgevallen.