'Nederlander leeft zes jaar langer door schonere lucht'
Nederlanders leven gemiddeld zo'n zes jaar langer als gevolg van Europees beleid om de luchtkwaliteit te verbeteren in de afgelopen dertig jaar, blijkt uit onderzoek van gezondheidsinstituut RIVM. Die maatregelen hebben geleid tot een veel lagere uitstoot van schadelijke stoffen en een daling van de hoeveelheden fijnstof en stikstofdioxide in de lucht.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu onderzocht verbeteringen van de luchtkwaliteit en de bijbehorende gezondheidseffecten in Nederland sinds 1980. Ze bekeek ook welke landen, sectoren en beleid hiervoor verantwoordelijk zijn.
Volgens de onderzoekers is de verbeterde luchtkwaliteit voor meer dan de helft (56 procent) toe te schrijven aan reducties in de uitstoot van sectoren buiten Nederland. De industrie (54 procent), de landbouw (23 procent) en de transportsector (15 procent) zijn verantwoordelijk voor deze daling.
Uitzending Radar over luchtvervuiling
Vorig jaar stelde Milieudefensie al dat er strengere regels nodig waren om vervuilde lucht en daarmee samenhangende gezondheidsrisico's te beperken. Bekijk het fragment.