Een woekerpolis in je hypotheek: hoe weet je of je die hebt, en wat kun je doen?
Met een beleggingshypotheek kun je (een deel van) je maandelijkse inleg beleggen. Uiteindelijk zou je aan het eind van de looptijd voldoende geld moeten hebben om je hypotheek mee af te betalen. Dat zo'n vorm niet altijd voldoende oplevert om je huis van te betalen, blijkt uit de uitzending van Radar van 4 november 2019. Wat kun je doen als je je zorgen maakt over of jij zo'n hypotheek hebt? Radar spreekt met Harrie-Jan van Nunen van De Financiële Makelaar.
Als je in je hypotheek een deel hebt waarmee je belegt of waarmee je spaart, kan het zijn dat je aan het eind van de looptijd niet voldoende geld hebt om je huis af te betalen.
Waarom is het belangrijk om te controleren of je een hypotheek met woekerpolis hebt?
De aflossingsvrije hypotheek is de afgelopen tijd veel in het nieuws geweest. Huizenbezitters kunnen in de problemen komen omdat zij aan het einde van de looptijd van hun hypotheek niet gespaard hebben, en daarom dus hun huis niet kunnen aflossen.
Van Nunen legt uit: 'de spanningsvelden zijn eigenlijk hetzelfde, met dien verstande dat je bij een aflossingsvrije hypotheek helemaal niets aflost. Je hebt nu de situatie met een polis waarbij je wel iets aflost, maar waarbij het uiteindelijk minder oplevert dan verwacht.'
Wat gebeurt er als je het volledige bedrag op de einddatum nog niet betaald hebt? 'Dan kan de bank kijken of de hypotheek voortgezet kan worden, maar het kan wel zijn dat daar een inkomenstoets aan ten grondslag ligt.' Dat kan problemen opleveren als je inkomen veranderd is omdat je bijvoorbeeld met pensioen bent gegaan.
Wat kun je doen als je vermoedt dat je een woekerpolis in je hypotheek hebt?
Van Nunen adviseert om in ieder geval uit te zoeken of je een spaar- of beleggingshypotheek hebt.
Heb je een spaarhypotheek? Dan kun je opvragen wat de eindwaarde is.
Heb je een beleggingshypotheek? Dan is er alleen iets te zeggen over de verwachte eindwaarde. Check dan waarop die verwachting is gebaseerd.
Wil je geen onzekerheid, dan kun je kiezen voor een zekere aflossing. Je kunt je beleggingshypotheek omzetten naar een spaarhypotheek. Let wel goed op het rentepercentage dat je betaalt. Heb je recentelijk bijvoorbeeld je hypotheek naar een lage rente overgesloten dan zal de maandelijkse inleg hierdoor fors toenemen, waarschuwt Van Nunen. Je kunt ook annuïtair of lineair gaan aflossen.
Moet je een boete betalen?
'Als je je hypotheek omzet van aflossingsvrij naar aflossen niet', vertelt Van Nunen. Je kunt mogelijk wel een boete krijgen als je meer ineens gaat aflossen.