'OM verdenkt Surinaamse banken van betrokkenheid bij witwassen'
Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) verdenkt drie Surinaamse banken en vijf geldwisselkantoren van betrokkenheid bij witwassen van geld, schrijft het AD zaterdag. De Centrale Bank van Suriname (CBvS), de Surinaamsche Bank, Finabank en Hakrinkbank zouden dat vrijdag in een persbericht hebben geschreven.
Het dagblad schrijft dat de banken vol verbazing de beschuldiging vanuit Nederland hebben waargenomen.
Nederlandse douaniers onderschepten vorig jaar in mei ruim 19 miljoen euro die vanuit Suriname was gestuurd, wegens verdenking van witwassen. Het geld zou vervoerd worden in opdracht van de CBvS en moest omgewisseld worden in Amerikaanse dollars, schrijft de NOS.
De banken zeggen dat ze "volledig hebben meegewerkt" aan het onderzoek, dat werd opgestart na het in beslag nemen van de geldzending. In 2018 werd er niemand als verdachte aangemerkt.
De banken gingen ervan uit dat mogelijke plooien gladgestreken zouden worden en de "niet-illegale" geldzending toch doorgang kon vinden.
'Surinaamse economie wordt flink geschaad'
Echter werden na die tijd nog meer geldinzendingen stopgezet, waardoor de Surinaamse economie "flink geschaad wordt", aldus de banken. Zo zou er een tekort zijn ontstaan aan Amerikaanse dollars in de Surinaamse bancaire wereld. Daarnaast daalde de euro in waarde.
De inbeslagname van 19 miljoen euro wordt nog aangevochten door de CBvS. Een Nederlandse rechter behandelt de zaak op 5 november, aldus de NOS.
Woordvoerders van de Centrale Bank van Suriname, Surinaamsche Bank en Finabank waren vrijdagavond niet bereikbaar voor commentaar.