Geef kinderalimentatie voorrang bij schulden
Henriët van Elten scheidde zeven jaar geleden van haar man. Ze hebben samen drie kinderen. Via de rechter wordt vastgelegd dat haar ex-man 136 euro per maand per kind aan kinderalimentatie moet betalen. De laatste jaren betaalt hij geen cent. De achterstand is inmiddels opgelopen tot 14.000 euro en iedere maand loopt de schuld op met 408 euro. Henriët schakelt het alimentatiebureau LBIO (Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen) in, maar die kunnen niets voor haar betekenen. Haar ex heeft namelijk een belastingschuld van 20.000 euro en die schuld heeft voorrang op de kinderalimentatie.
Henriët zegt: 'Hoe kan mijn ex er mee wegkomen om geen cent te betalen? Het geld is puur een principekwestie. Er zitten er twee op de middelbare school en dat kost aardig wat. Hij mag de kinderen ook zien, dus hij heeft daar ook gewoon de lusten van. De overheid heeft overal potjes voor. Waarom kan de overheid die schuld niet op zich nemen en het bedrag innen via de Belastingdienst? Waarom moeten ex-partners dit uitzoeken? Hierdoor komen moeders in de financiële problemen!'
Wettelijke zorgplicht
Ouders zijn wettelijk verplicht zorg te dragen voor de verzorging en opvoeding van hun kinderen. De alimentatieplicht geldt tot een kind 18 jaar wordt. Studeert een kind, dan betaal je tot zijn 21ste voor de kosten van levensonderhoud en studie. Als ouders gaan scheiden moeten ze een financiële regeling treffen voor de kinderalimentatie. De hoogte van de kinderalimentatie hangt af van het inkomen. Je kunt de afspraken maken in goed onderling overleg en vastleggen in een echtscheidingsconvenant of de rechter vragen om een beschikking.
LBIO int achterstallige alimentatie
In 2018 werden er bij de rechter 6400 zaken gevoerd over kinderalimentatie: 3300 gingen over het vaststellen van de hoogte en 3100 keer ging het om een wijziging. Wie weigert kinderalimentatie te betalen, krijgt te maken met het LBIO (Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen). Het LBIO kan de alimentatie innen, maar dan moet er wel een rechterlijke uitspraak liggen over de hoogte van de bijdrage.
Als je recht hebt op alimentatie, kost het innen van de alimentatie binnen Nederland niets.
De ex die kinderalimentatie moet betalen, betaalt wel wettelijke invorderingskosten.
Verder moet er minimaal één maand achterstand zijn en moet de betalingsachterstand hoger zijn dan 10 euro.
En de betalingsachterstand mag op het moment van verzoek niet ouder zijn dan zes maanden. Het LBIO kan wel een achterstand innen die ouder is dan zes maanden als het een rechterlijke uitspraak betreft die binnen zes maanden is afgegeven.
Helft betaalt niet afgesproken bedrag
Volgens het LBIO betaalt meer dan 50 procent van alle alimentatieplichtigen niet automatisch het afgesproken bedrag. Wie weigert te betalen, moet een kostenopslag betalen van 19 euro of 15 procent over de achterstand op de lopende vordering. Als de ex-partners wel netjes op tijd betalen, dan houdt het LBIO nog zes maanden de betalingen in de gaten. In die periode geldt ook nog de opslag van 15 procent.
'Belasting gaat voor op alles'
Ook Henriët schakelt het LBIO in. 'Het staat hoog aangeschreven, maar in sommige gevallen kunnen ze niet helpen, en ik ben er eentje van, helaas. Mijn ex heeft een hoge belastingschuld en de belasting gaat voor op alles. Ze staan op één.'
8459 gevallen van achterstallige kinderalimentatie
In 2018 ging het bij het LBIO om 8459 gevallen van achterstallige kinderalimentatie. Het LBIO kan bijvoorbeeld loonbeslag leggen, een deurwaarder inschakelen of goederen in beslag nemen en spullen veilen. In 74 procent (6200 gevallen) betalen alimentatieplichtigen na een kleine aansporing alsnog de kinderalimentatie rechtstreeks aan hun ex-partner.
Betaling blijft bij 2300 gevallen uit
Volgens een Kamerbrief van Sander Dekker, de minister voor Rechtsbescherming leidt de inschakeling van het LBIO in 90% van de gevallen tot betaling van de kinderalimentatie. In de overige 10 procent blijft betaling van de kinderalimentatie om verschillende redenen uit. Het gaat volgens het LBIO in totaal om ongeveer 2300 gevallen. Het niet betalen of kunnen innen van de kinderalimentatie kan verschillende oorzaken hebben:
Alimentatieplichtigen weigeren te betalen, zelfs na een opslag van 15% die het LBIO oplegt.
De ex-partner heeft zoveel schulden en kan de kinderalimentatie niet betalen. De kinderalimentatie is niet preferent, wat inhoudt dat ouders geen voorrang krijgen zoals bijvoorbeeld de Belastingdienst, het CJIB of de zorgverzekeraar. Alleenstaande ouders staan met hun kinderalimentatie helemaal achterin de rij van schuldeisers.
De alimentatieplichtige kan zijn vermogen verduisteren of weghouden. Bijvoorbeeld zelfstandig ondernemers rommelen in de boekhouding en verdienen op papier geen cent dan kan het LBIO ook nergens beslag opleggen.
Of de alimentatieplichtige woont in het buitenland en het LBIO kan zelf geen beslag leggen op salaris of goederen in het buitenland. Binnen de EU is er sinds 2011 een Europese verordening en kan het LBIO de vordering naar de buitenlandse instanties sturen en die kan dan proberen het bedrag alsnog te vorderen. Buiten de EU is er met zo'n 60 landen een verdrag ondertekend, waardoor ook vorderingen geïnd kunnen worden.
Je ex-partner is een spookburger. Mensen schrijven zich uit bij de Gemeentelijke basisadministratie en worden VOW: vertrokken onbekend waarheen.