Augmented Reality apps: wat zijn de leukste en beste?
Je herinnert je misschien nog wel de Pokémon GO-rage tijdens de zomer van 2016. Gotta catch ’em all! Het was één van de eerste echt populaire Augmented Reality apps. Inmiddels zijn daar een heleboel nieuwe ‘AR-apps’ bij gekomen. Duik je mee de wereld in van de gemengde werkelijkheid?
Wat is Augmented Reality?
Augmented Reality is toegevoegde werkelijkheid. Hierbij wordt Virtual Reality toegevoegd aan het beeld dat je met je eigen ogen ziet. Een goed voorbeeld hiervan is Pokémon GO, waarbij virtuele Pokémon worden toegevoegd aan het beeld dat je via de smartphonecamera ziet.
ARkit: Augmented Reality apps in een stroomversnelling
Voor smartphones komen er steeds meer Augmented Reality-apps uit. Dit is mogelijk omdat het voor ontwikkelaars nu makkelijker is om AR-apps te maken. Voorheen moesten ontwikkelaars hiervoor zelf veel voorbereidend werk doen. Dit kun je vergelijken met een timmerman die eerst zijn eigen gereedschap moet maken voordat hij aan de slag kan.
Inmiddels wordt voor iOS, het besturingssysteem van iPhones, dat voorbereidende werk al gedaan door ARkit. ARkit is een ‘framework’, oftewel een soort gereedschapskist die app-ontwikkelaars gebruiken om eenvoudiger AR-apps te maken.
De leukste en beste Augmented Reality apps tot nu toe
Er zijn steeds meer Augmented Reality-apps beschikbaar. Wij bespreken een paar van de leukste dingen die je nu met AR kunt doen!
Pokémon GO: uitgebreider dan twee jaar terug
We noemden ‘m net al even: Pokémon GO. Voor veel mensen vást geen onbekende game, want het was én is nog altijd ontzettend populair. Pokémon GO gebruikt je gps-locatie en zo kun je in jouw buurt, onderweg naar werk en zelfs op vakantie op jacht om Pokémon te vangen. Je kunt dus niet in je luie stoel blijven zitten!
Sinds het spel anderhalf jaar geleden uitkwam is het flink uitgebreid. Zo kun je nu gevechten aangaan in zogenaamde gym battles en zijn er veel meer verschillende soorten Pokémon te vangen. Met het spel gebruik je regelmatig de smartphonecamera, waardoor je op het scherm van je telefoon het straatbeeld ziet. Kom je een Pokémon tegen, dan ‘zie’ je ‘m via Augmented Reality op het scherm van je telefoon en kun je hem proberen te vangen.
WallaMe: laat geheime berichtjes achter voor andere AR-gebruikers
Gebruikers van de app WallaMe (beschikbaar voor Android en iOS) kunnen in de Augmented Reality-wereld berichtjes achter laten. Deze kunnen alleen gelezen worden door mensen die ook de app hebben. De berichtjes zijn dus niet met het blote oog te zien, maar wel via een smartphone. Zo kun je een berichtje plaatsen op het Paleis op De Dam, op de Euromast: waar je maar wilt!
Warhammer 40.000: Freeblade voor oorlog op de keukentafel
Dat Augmented Reality vooral leuke mogelijkheden voor games biedt, bewijst Warhammer 40.000: Freeblade. Met dit Android- en iOS-spelletje maakt je telefoon via zijn camera een speelveld van het gebied waar jij je beeld op richt. De slimme sensoren in je telefoon zorgen er daarna voor dat het speelveld niet opeens kan veranderen. Zo kun je via Warhammer oorlogje voeren op de keukentafel, in bed of in de kantine!
SketchAR: voor de artistiekeling!
Wil je jouw innerlijke artiest de ruimte geven? Dat kan met SketchAR, waarmee je via Augmented Reality altijd een tekenvel bij de hand hebt om een schets, portret of ander kunstwerk te maken. En mislukt er iets? Dan maak je dit weer makkelijk ongedaan. Deze app is voor zowel Android als iOS beschikbaar.
MeasureKit: altijd meetgereedschap bij de hand
Ben je in huis aan ’t klussen? Dan moet je zo nu en dan ongetwijfeld wat opmeten of ergens een hoek van uitrekenen. Daar heb je allerlei gereedschap voor en tegenwoordig kun je jouw telefoon daar ook toe rekenen. Met de iOS-app MeasureKit haal je namelijk een gereedschapskist van Augmented Reality naar je telefoon. Nadat je de app hebt afgesteld op jouw smartphonecamera, maak je kloppende metingen en berekent je telefoon de juiste hoek tussen bijvoorbeeld twee muren.
IKEA Place: past die meubel bij je interieur?
Eén van de handigste AR-apps is de iOS-app IKEA Place. Hiermee plaats je IKEA-meubels in je huis nog voordat je ze koopt. Zo zie je of die bank die je op het oog hebt, past bij de rest van je interieur. En of dat mooie kleed goed ‘gaat’ bij het salontafeltje.
Verbruiken Augmented Reality apps veel data?
Met Augmented Reality gebeurt er het nodige op het scherm van je telefoon. Het klopt dat het draaien van de meeste AR-apps intensief is voor veel smartphones. Maar wat betekent het voor je dataverbruik voor je Sim Only internetbundel? Dit valt wel mee. De meeste AR-apps downloaden geen informatie. Zo gebruikt Pokémon GO nauwelijks data omdat alle Pokémon al zijn gedownload toen je de app installeerde. Bovendien word je locatie via gps gevolgd en dus niet via internet.
De meeste AR-apps verbruiken dus niet veel data, al kan het nooit kwaad om dit goed in de gaten te houden. Augmented Reality verbruikt wel veel energie. Dit komt omdat je camera tijdens het gebruiken van zo’n app altijd aan staat. Daarnaast is het mengen van de echte beelden met de virtuele beelden een zware opdracht voor je telefoon. Hierdoor gaat de batterij sneller leeg.
Wat kunnen we nog meer verwachten?
Hoewel er al een heleboel AR-apps beschikbaar zijn, staat Augmented Reality nog in de kinderschoenen. De ontwikkelingen volgen zich nu wel snel op. Zo werken fabrikanten als Microsoft hard aan Augmented Reality headsets. Dit zijn speciale brillen waarbij virtueel beeld wordt geprojecteerd op de brilglazen.
Ook zijn smartphones steeds beter geschikt voor Augmented Reality. Zo heeft de camera van de iPhone 8 en iPhone X extra goede Augmented Reality-mogelijkheden, waardoor apps beter en realistischer werken. Daarnaast komen er steeds meer spelletjes uit. De makers van Pokémon GO werken aan een Augmented Reality-spel over Harry Potter. Daarmee kun je dus op straat tovergevechten houden!