Welkom bij accuden.nl, de specialist in laptop accu's en adapters!

Waarom accuden.nl ?

  • 100% Klanttevredenheid
  • 15+ Jaar ervaring
  • 1.000.000+ klanten
  • 1 jaar garantie, 30 dagen niet goed, geld terug garantie !
  • Hoge kwaliteit, staat garant voor de kwaliteit!
  • Lage Prijzen, Direct Van De Producenten!
  • Veilig en makkelijk betalen
  • Snelle Levering, Met de beste internationale logistieke bedrijven als partner, verzendt aan meer dan 200 landen wereldwijd.
Categorie

Capaciteit ,Voltage

Topper uit het verleden: hoe gaat het nu met Palm?

Onze lijst met toppers uit het verleden blijft groeien. Inmiddels weten we van Nokia, Motorola, Sony Ericsson en BlackBerry hoe het nu met ze gaat. Bij veel van die fabrikanten kun je nog altijd terecht voor een goede Sim Only telefoon. Deze keer bespreken we een andere topper van weleer, Palm! Want hoe gaat het anno 2018 met dit merk?

Het begin van Palm

Vergeleken met bedrijven als Sony, Ericsson en Motorola is Palm een ‘jonkie’. Waar de andere bedrijven al tientallen jaren bestonden voordat ze mobiele telefoons maakten, werd Palm in 1992 door Jeff Hawkins opgericht in het Amerikaanse Sunnyvale. Hawkins werkte daarvoor een paar jaar voor chipfabrikant Intel. In de jaren ’80 werkte hij daar al aan de ontwikkeling van programma’s waarmee computers konden horen en begrijpen wat je zegt.

Hawkins wilde echter iets voor zichzelf. En zo gebeurde het dat hij in 1992 Palm oprichtte. Samen met zijn compagnons Donna Dubinsky en Ed Colligan stond Hawkins met dit bedrijf aan de basis van de uitvinding van de Pilot. Dit was een heuse PDA: een Personal Digital Assistant. Een klein handcomputertje dat je kunt zien als een voorloper van de huidige smartphone. Hij had zijn eigen besturingssysteem, je kon er mee bellen en hij had apps.

Het was het begin van het succes voor Hawkins en consorten, maar ook het begin van een hoop onrust in het bedrijf. De PDA’s van Palm waren onder zakenlui zeker populair en door het succes veranderde het bedrijf meerdere keren van eigenaar. Zo verkochten Hawkins en consorten het bedrijf in 1995 aan U.S. Robotics, dat in 1997 weer werd overgenomen door 3Com.

Hawkins, Dubinsky en Colligan konden niet door een deur met de nieuwe eigenaar en verlieten het bedrijf in 1998. Ze richtten toen HandSpring op. Dit bedrijf ging PDA’s maken met, jawel, PalmOS als besturingssysteem. In 2003 werd dit bedrijf overgenomen door, je verzint het niet… Palm!

Dat was niet het laatste hoofdstuk in het overnameboek. HP kocht in 2010 het bedrijf en wilde op die manier meedoen op de steeds groter wordende smartphonemarkt. Zo nu en dan komt er een HP-apparaat uit, maar echt veel verkocht worden die niet.

De basis van de Palm PDA’s: PalmOS

Palm bestaat dus niet meer. Zonde! Ooit was het bedrijf een echte PDA-pionier. Het eigen besturingssysteem, PalmOS, was makkelijk en snel in gebruik. Uiteraard kon je met deze telefoons ook bellen. Het eerste apparaat dat met PalmOS uitkwam, een pager, kon adressen opslaan. Ook kon je er to-do lijstjes mee maken en een rekenmachine gebruiken. De eerste versie van het besturingssysteem ondersteunde beeldschermen tot 160×160 pixels. Ter vergelijking: er zijn nu smartphones met een beeldscherm van maar liefst 2560×1440 pixels!

In 1997 kwam PalmOS 2.0 uit, dat internet ondersteunde. Je kon er mee e-mailen en daarmee vielen de apparaten met dit besturingssysteem in de smaak bij veel zakenlui. Versie 3.2 beschikte over een internetbrowser en 3.5 ondersteunde kleurendisplays. Deze versies kwamen vanaf maart 1998 uit. De volgende versie, 4.0, bood de mogelijkheid om bestanden extern op te slaan op een SD-kaartje. Nu iets doodgewoons, toen baanbrekend!

Van hoogtepunt naar terugval

Het eigen besturingssysteem was door de vele mogelijkheden eind jaren een groot succes. Palm verkocht eind jaren ’90 miljoenen apparaten per jaar. Knap, want in die tijd waren zelfs ‘simpele’ mobieltjes nog niet ontzettend populair. De PDA’s waren vooral bij zakenlui populair, die zo onderweg contact konden onderhouden via e-mail en telefoon.

De fabrikant was in 2001 een onbetwiste marktleider op dit gebied. Het verkocht toen 25 miljoen apparaten, wat goed was voor een marktaandeel van 72 procent. Met andere woorden: zeven op de tien verkochte PDA’s was een Palm!

Daarna was Palm echter over zijn hoogtepunt heen. In de loop van de jaren ’00 haalden concurrenten het bedrijf links en rechts in. Eerst kwam BlackBerry om de hoek met zijn PDA’s en daarna kwam met het baanbrekende iOS van Apple de genadeklap voor de ooit zo vooruitstrevende Amerikaanse PDA’s. Een heropleving kwam er niet meer.

Iconische PDA’s van Palm
Voor ons overzicht van de meest iconische PDA’s van Palm moeten we in de meeste gevallen dus ver terug in de tijd. Hieronder staan ze!

Palm Pilot 1000
De Pilot 1000 kwam in maart 1996 uit. Het scherm had een resolutie van 160×160 pixels en was, tegenwoordig ondenkbaar: onverlicht! In het donker was het scherm dus niet afleesbaar. De Pilot 1000 had geen accu: met twee AAA-batterijen ging ‘ie zo een maand mee. Hij draaide op Palm OS 1.0 en je kon er je agenda mee beheren, contacten toevoegen en bekijken, to-do lijstjes mee aanmaken en memo’s toevoegen. En ja: bellen kon ook.

Palm VII

In mei 1999 kwam de VII uit, het eerste apparaat van het bedrijf waarmee je draadloos kon internetten. Dit ging via de Palm.net-dienst die inmiddels niet meer bestaat. Goedkoop was het apparaat niet, want hij kostte bij zijn release 599 dollar. Voor dat geld kreeg je een apparaat met een 16 MHz-processor, 2 MB aan werkgeheugen en een touchscreen. In tegenstelling tot de Pilot 1000 was het scherm van dit apparaat wél verlicht!

Palm Tungsten T

De Tungsten T was de eerste PDA met Palm OS 5 en kwam uit in november 2002. Via Bluetooth kon je bestanden overdragen en het was ook mogelijk om memo’s voor jezelf in te spreken. Die sloeg je vervolgens op het opslaggeheugen van 16 MB op. De Tungsten T was uitschuifbaar, waardoor ‘ie lekker compact was. Het apparaat ondersteunde ook MP3-bestanden.

Palm Zire 71

Na de eeuwwisseling kregen mobiele telefoons en PDA’s steeds meer functionaliteiten. Palm probeerde hier in 2003 met de Zire 71 op in te haken. Zo had dit apparaat een 0,3-megapixelcamera. Zijn specificaties waren een stuk beter dan de vorige iconische PDA’s. Hij had 16 MB werkgeheugen, een TFT-display met 320×320 pixels en een 144 MHz-processor. Ook kon je er mee internetten via wifi, maar daar moest je wel wat moeite voor doen. Je had hiervoor namelijk een speciale SD-kaart voor nodig!

Palm Pre
In de loop van de jaren ’00 verdween Palm steeds meer naar de achtergrond. In 2009 bracht het nog de Pre uit, een echte smartphone die draaide op het eigen webOS-besturingssysteem. De telefoon had het allemaal: een 3,1-inch touchscreen en apps voor bijvoorbeeld LinkedIn. Bovendien was hij heel gebruiksvriendelijk. Zo kon je met het toetsenbord lekker snel typen en had hij met 256 MB voor die tijd veel werkgeheugen.

Hoe gaat het nu met Palm?

De fabrikant bracht baanbrekende PDA’s uit. Toch is het bedrijf voor het grote publiek nu zo goed als van de radar verdwenen. Of een terugkeer nabij is? Het lijkt er wel op. Er gaan namelijk geruchten dat de Chinese fabrikant TCL een licentie heeft om telefoons onder de Palm-naam uit te brengen. Een beproefde methode: het Finse HMD brengt op die manier bijvoorbeeld Nokia’s uit.

Bij een kleine groep liefhebbers zit de naam nog altijd in het hart. Er is bijvoorbeeld een Nederlandse Palm Club en er worden door liefhebbers nog apps uitgebracht voor het OS van de PDA’s. Dit zijn redelijk simpele applicaties, bijvoorbeeld om te leren voor een toets. Deze download je dan op je computer en installeer je via een SD-kaartje op de PDA. Leuk!

In de televisiewereld is de voetprint van Palm ook nog altijd zichtbaar. WebOS, het besturingssysteem van onder andere de Pre, wordt nu door LG in Smart TV’s en sommige smartwatches gebruikt. En zo gebruiken dus toch nog heel veel mensen dagelijks een verkapte Palm!

Na Nokia, Motorola, Sony Ericsson en BlackBerry weten we nu dus ook hoe het met Palm gaat. Heb jij ooit een Palm-apparaat gehad, en zo ja: welke?

Laatste nieuws


  • Pour-batterie.com
  • Akkusmarkt.de
  • denchi-pc.jp
  • Batteryforpc.co.uk
  • bateríasadaptador.es

Copyright © 2024 www.accuden.nl , Inc. All rights reserved.

Veilige betaling