Opslaggeheugen van je telefoon opschonen, zo doe je dat!
“Opslagruimte bijna vol.” Een gevreesde melding die je liever niet op je telefoon wilt zien. Maar vroeg of laat zal je die grote schoonmaak moeten houden om je telefoon fatsoenlijk te kunnen gebruiken. Je telefoon opschonen is gelukkig niet moeilijk. Met deze handige tips heb je snel weer zeeën van ruimte.
Welke bestanden nemen de meeste ruimte in beslag?
Eerst is het belangrijk te ontdekken hoe het komt dat je telefoongeheugen steeds vol zit. Dit zal voor iedereen verschillend zijn, maar meestal zijn het de mediabestanden die veel ruimte innemen. Dat is ook niet gek, want smartphones maken steeds vaker hoge kwaliteit foto’s en video’s. En een hogere kwaliteit, dat zorgt voor een groter bestandsformaat. Dat is ook iets om in de gaten te houden bij het versturen en ontvangen van foto’s en video’s. Omdat foto- en videobestanden steeds groter worden, nemen ze meer opslagruimte in beslag.
Zo zie je op je iPhone hoeveel opslaggeheugen je gebruikt:
Open de ‘Instellingen’-app.
Druk op ‘Algemeen’.
Klik op ‘iPhone-opslag’.
Je ziet nu hoeveel ruimte elke app inneemt.
Zo bekijk je op een Android telefoon hoeveel opslagruimte er over is:
Open de ‘Instellingen’-app
Druk op ‘Apparaatbeheer’
Klik op ‘Opslag’
Je ziet nu hoeveel ruimte er beschikbaar is
Voor deze animatie hebben we een Samsung Galaxy S8 gebruikt, het kan zijn dat het op jouw Android-telefoon net een beetje anders is.
Opslagruimte bijna vol? Zo kun jij je telefoon opschonen!
Is je telefoongeheugen toch echt vol en kreeg je steeds die irritante meldingen dat je een app niet kan installeren of een foto niet kan zien? Dan is het tijd voor de grote schoonmaak.
iPhone geheugen opschonen in drie stappen
Stap 1: Bekijk de tips van Apple
Heb je iOS 11? Dan zien je bij ‘iPhone -opslag’ niet alleen welke apps het meeste geheugen gebruiken. De iPhone geeft je ook een aantal handige tips die je helpen ruimte te besparen. Een van de tips is de ‘Ruim apps op’-optie, waarbij je apps die je minder gebruikt tijdelijk kunt verwijderen zonder je inloggegevens te verliezen. Heb je de app dan toch nodig? Even downloaden en voilà, terug in gebruik!
Stap 2: Opslag opschonen en apps opschonen
Nu je weet welke apps en media de meeste ruimte opsnoepen, kun je gaan opruimen. Internetbrowsers als Safari en Google slaan je zoekgeschiedenis en cookies op. Deze kun je opschonen. Maar ook apps als Instagram en Facebook bewaren gegevens op je telefoon. In de instellingen van deze apps kun je deze data verwijderen. Dat ruimt lekker op!
Stap 3: Media verwijderen of naar cloud verplaatsen
We stipten het hiervoor al even aan: veruit de meeste data zal in mediabestanden als foto’s en video’s zitten. Kijk daarom goed welke foto’s en video’s je niet per se op je telefoon hoeft te hebben. Daarna kun je de foto’s verplaatsen naar een cloudopslagdienst, zoals iCloud of Google Foto’s. Ook kun je mediabestanden die je graag wilt bewaren opslaan op je computer of externe harde schijf.
Extra tip! Bij iPhones kun je WhatsApp, waarmee je vaak de meeste mediabestanden ontvangt, zo instellen dat de bestanden niet in je filmrol worden opgeslagen.
Zo zorg je dat foto’s en video’s van WhatsApp niet meer op je iPhone worden opgeslagen:
Open WhatsApp.
Ga naar het instellingenmenu van de app.
Druk op ‘Chats’.
Schuif de slider naast ‘Voeg toe aan filmrol’ naar links.
Ontvangen foto’s en video’s worden niet meer in de filmrol opgeslagen.
Android telefoon opschonen in drie stappen
Stap 1: Apps verplaatsen naar MicroSD-kaart
Het mooie van Android-telefoons is dat er bijna altijd een MicroSD-kaart in past. Hiermee breid je de opslagcapaciteit uit. Daar kun je dan lekker veel foto’s en video’s op kwijt. Wat je misschien niet wist, is dat je zelf kunt kiezen welke apps je op je telefoon opslaat en welke op je MicroSD-kaart.
Zo verplaats je apps van het opslaggeheugen naar een MicroSD-kaart:
Open het instellingenmenu.
Druk op ‘Apps’.
Druk op de app die je wilt verplaatsen.
Druk op ‘Opslag’.
Druk op ‘Wijzigen’.
Druk op ‘Kies SD Kaart’.
De app wordt nu verplaatst naar de MicroSD-kaart.
Stap 2: Apps opschonen
In hetzelfde menu kun je ook de cache van verschillende apps legen, zoals Instagram, Facebook en browsers. Zo schoon je jouw apps op en komt er weer wat opslagruimte vrij op je telefoon.
Zo leeg je de cache van een app:
Open het instellingenmenu.
Druk op ‘Apps’.
Druk op de app die je wilt opruimen.
Druk op ‘Opslag’.
Druk op ‘Cache legen’.
Stap 3: Media verwijderen of naar cloud verplaatsen
Ondanks de extra opslagruimte op een MicroSD-kaart geldt ook voor Android-telefoons dat je er baat bij hebt om grote bestanden te verplaatsen. Je kunt ze verplaatsen naar bijvoorbeeld een cloud service, zoals Google Foto’s of Dropbox. Een andere optie? Bestanden opslaan op een externe harde schijf. Dit kun je het beste via een computer doen.
Voorkomen is beter dan genezen
Goed, opruimen is één ding maar het zou natuurlijk nog fijner zijn als je dit niet hoeft te doen. Met deze tips blijft de opslagruimte op je telefoon lekker opgeruimd!
Streamen in plaats van opslaan
Je doet het zelf misschien ook wel eens: onderweg in de trein een filmpje kijken of muziek luisteren via je smartphone. Om data te besparen kun je deze bestanden offline opslaan. Nadeel: jouw opslaggeheugen loopt snel vol. De oplossing? Muziek of video’s streamen met bijvoorbeeld Spotify of Netflix. Altijd je favorieten bij de hand (mits je een internetverbinding hebt) zonder dat ze al je opslagruimte in beslag nemen.
Tip van ons: hou hierbij je Sim Only internetbundel goed in de gaten. Het streamen van muziek en video kan aardig wat van je internetbundel opsnoepen. Wil je weten hoeveel MB’s het kijken van een video kost? Je leest het terug in dit handige artikel: Dit kun je met jouw internetbundel.
Opslaan in de cloud of op Micro-SD
Bestanden opslaan? Dat hoeft écht niet per se op je telefoon. Niet alleen kun je foto’s, video’s en apps op een Micro-SD kwijt. Tegenwoordig zijn er genoeg mogelijkheden om je bestanden in de cloud op te slaan. Vaak is dit nog gratis ook. Zo kun je ongestoord foto’s en video’s maken en opslaan zonder dat je die vervelende ‘Opslagruimte bijna vol’-melding tegenkomt.
Afhankelijk van de cloud service die je gebruikt kun je instellen dat dit automatisch gebeurd. Zo bewaar je al je herinneringen zonder dat je telefoon helemaal volloopt!
Wees kritisch
Last but not least: wees kritisch! Lang niet alle apps op je telefoon gebruik je en dubbele of wazige foto’s kun je bijvoorbeeld verwijderen. Oude foto’s of langere video’s kun je verplaatsen naar harde schijf of je computer. Wanneer je regelmatig tussendoor je mediabestanden opruimt, zal je merken dat jouw opslagruimte niet zo snel volloopt.
Is jouw telefoon netjes opgeruimd of loopt deze regelmatig vol met foto’s en apps?