Welkom bij accuden.nl, de specialist in laptop accu's en adapters!

Waarom accuden.nl ?

  • 100% Klanttevredenheid
  • 15+ Jaar ervaring
  • 1.000.000+ klanten
  • 1 jaar garantie, 30 dagen niet goed, geld terug garantie !
  • Hoge kwaliteit, staat garant voor de kwaliteit!
  • Lage Prijzen, Direct Van De Producenten!
  • Veilig en makkelijk betalen
  • Snelle Levering, Met de beste internationale logistieke bedrijven als partner, verzendt aan meer dan 200 landen wereldwijd.
Categorie

Capaciteit ,Voltage

Is smeerbare roomboter wel boter?

Op brood gebruik ik altijd roomboter. Meestal gewoon uit een pakje, maar vorige week kocht ik "Smeerbare roomboter" bij Albert Heijn. Weliswaar duurder, maar mijn vrouw zou iets meer smeergemak wel waarderen. Over het product zelf maakte ik me geen zorgen, in de veronderstelling dat het gebruik van de benaming boter (of roomboter) scherp is geregeld. Bij het eerste gebruik viel de smaak wat tegen en toen pas keek ik eens goed op de verpakking. Dat had ik natuurlijk eerder moeten doen.

Op het deksel blijkt inderdaad te staan MET PLANTAARDIGE OLIE. Uiteraard in een aanzienlijk kleiner lettertype dan ROOMBOTER. Zelfs ONGEZOUTEN is aanzienlijk groter dan de (dis)kwalificatie over de plantaardige olie. Op de onderkant van het kuipje staan de ingrediënten:
- 68% roomboter
- 19% raapolie
- water
- yoghurt

Die "smeerbare roomboter" is dus helemaal geen (room)boter, maar een mengsel dat voor slechts iets meer dan tweederde uit boter bestaat. Ik vroeg me af of een dergelijk smeerbaar vet wel als roomboter verkocht mag worden. De Nederlandse warenwet en de bijbehorende besluiten brachten geen uitkomst, op wetten.nl kon ik geen eisen aan (room)boter vinden. Wel in de Europese verordening 3208/2013. Daarin staat in Aanhangsel II, Smeerbare vetten, de definitie
A. Melkvetten
Producten in de vorm van een vaste of kneedbare emulsie, voornamelijk van het type water in olie, die uitsluitend van melk en/of van bepaalde zuivelproducten zijn afgeleid en waarvan het vet het essentiële valoriserende bestanddeel is. Andere bij de bereiding benodigde stoffen mogen evenwel worden toegevoegd, mits deze stoffen niet gebruikt worden voor volledige of gedeeltelijke vervanging van een van de melkbestanddelen.
en in die categorie valt onder andere
1. Boter
Het product met een melkvetgehalte van ten minste 80 % en minder dan 90 % en een gehalte aan water van ten hoogste 16 % en aan droge en vetvrije, van melk afkomstige stof van ten hoogste 2 %.
Andere verkoopbenamingen in de "vetgroep A" (ja, zo staat het er echt) zijn, afhankelijk van het percentage melkvet, 3/4 boter, halfvolle boter en melkvetproduct x%.

Verder definieert de verordening de vetgroep B met ten hoogste 3% melkvet (o.a. margarine, 3/4 margarine halfvolle margarine) en vetgroep C met 10-80% melkvet (o.a. melange, 3/4 melange, halfvolle melange).

De raapolie is toegevoegd om het eindproduct voldoende vet te maken; daarmee vervangt het het oorspronkelijke melkvet en voldoet de smeerbare roomboter niet aan de eisen van vetgroep A. Het komt mij voor dat met deze voorschriften die "smeerbare roomboter" geen (room)boter zou mogen heten, maar als "melange" verkocht zou moeten worden. Amerikaanse peanutbutter mag immers ook niet verkocht worden als pindaboter. Voor de oplettende lezer: de benaming cacaoboter is wettelijk geregeld.

Tegen raapolie op zich heb ik geen bezwaar, dat is een prima plantaardige olie die heel goed in de keuken is te gebruiken. Maar raapolie is geen boter, en een mengsel van boter en raapolie met water en yoghurt, is een melange, tenzij ik mij vergis.
Vandaar mijn vraag: is er ook een voedingstechnologisch jurist in de zaal die weet hoe het zit?

Laatste nieuws


  • Pour-batterie.com
  • Akkusmarkt.de
  • denchi-pc.jp
  • Batteryforpc.co.uk
  • bateríasadaptador.es

Copyright © 2024 www.accuden.nl , Inc. All rights reserved.

Veilige betaling